To leto v partnerstvu je prelomno (ne, ni sedmo)

Tjaša Ravnikar, 15. september 2023
AktualnoOdnosi
odnosi, par
Foto: Profimedia

Hormoni v obdobju zaljubljenosti ostajajo naši prijatelji približno dve leti, sama pa k temu dodajam statistiko prakse, da naše osvajalske maske zdržijo v povprečju štiri (leta).

Četrto leto je zagotovo prelomnica in jasen kazalnik, kako trdno in zdravo zadeve med dvema stojijo. To ni garancija, da ne moremo ničesar spregledati, niti, da bo od zdaj naprej vse super. Je zgolj ena zdrava časovna meja, ki razkrije morebitne razpoke. To pa pomeni, da je to odlično izhodišče, da iskreno razmislimo in si na tej točki odgovorimo, kaj hočemo.

Če par ugotovi, da je dokaj uigran tim, da zadeve tečejo brez posebnih dram in stisk ter da se imata (še vedno) rada, potem je to idealen čas za ustvarjanje družine. Če ste se pa že do te točke malodane ‘pobili’, tepli, kričali, redno kričali, krivili, očitali, prejokali, samevali in se preveč spraševali … potem je treba to z največjo pozornostjo pregledati ‘pod drobnogledom’. Če se oba potrudita, izkažeta interes, najdeta in odpravita izvor njunih izzivov, potem s polno paro dalje. Če ne, bo najverjetneje to najhvaležnejša postaja za slovo.

Čarobno četrto leto skupnega življenja je prelomnica v zvezi, tako kar se tiče odnosa kot načrtovanja širše družine.

To je najbolj seksi delo

Zmotno je prepričanje, da so zveze za vedno. Kar tako, ker smo se enkrat pač tako odločili. Zveze so lahko za vedno. Ampak temu botruje vsakokrat vnovično odločanje, ali te izberem spet in spet. Zveza je neprestano delo.

Vsakoletni servis avta, dokončanje projekta na rok in podobne obveznosti nam še kar gredo. Kako pa ponotranjiti zavedanje, da je tudi partnerstvo delo?

Ljudje smo bitja interesa. Zagotovo se vsi spomnimo, kako je bilo v mladosti. Volja, zagon, odločenost. Koliko urejanja … koliko osvajanja … koliko dogovarjanja (in to brez telefonov!) … koliko ustrežljivosti, prilagodljivosti … nič nam ni bilo težko, da smo le prišli do trenutka, ko smo lahko prepletli prste … se poljubili … se stiskali … se vznemirjali … seksali … To!

Delo na zvezi je najbolj seksi delo, z najbolj prijetnimi zadolžitvami, kar jih boste našli v življenju. Ali boli ‘kompliment na recept’? Ali je neprijetno ‘flirtanje na recept’? Ali je neznosno ‘zmenek na recept’? Upam, da ste si odgovorili z ne in se nasmehnili. In če ste to nekoč počeli kot brezglavo in omamljeni, zakaj nam je to danes ‘odveč’ in predstavlja ‘delo’? Spet ista zgodba. Samospoznavanje. Kaj so moji interesi. Če je eden od njih obdržati in negovati zvezo, postane to igra užitka. Verjemite, če znamo in zmoremo enkrat, znamo in zmoremo za vedno. In če vam je bil partner nekoč všeč, vam je lahko spet. Mora pa biti to stvar interesa in zavestne odločitve. Vsakokrat znova. Da, če redno servisiramo aparate in vzdržujemo svoja telesa, zakaj bi bile naše zveze izjema in ‘živele’ od … ničesar?

Serija člankov o ženski je uvod na PREMIERNO PREDAVANJE IN INTERAKTIVNO DELAVNICO ZA ŽENSKE, ki bo potekala 19.10.2023 ob 17:30 uri v Hotelu Radisson Blu v Ljubljani. Prijava je možna na tej povezavi.

Ste kdaj pomislile, da se prava transformacija začne v mislih? Vaša pot se začne in konča v območju vašega uma, in zato je ključnega pomena, da mu namenite vso pozornost in nego. Ali ste se kdaj počutile izgubljene, neodločne ali preobremenjene z nešteto mislimi? Naša edinstvena Medicina Misli vam ponuja jasna navodila in konkretne korake, da boste našle svojo pot. Naučile se boste, kako uravnotežiti um in srce, kako prepoznati svoje resnične želje in kako se soočiti s svojimi strahovi.


Avtor
Piše

Tjaša Ravnikar

Mag. Tjaša Ravnikar je predavateljica in avtorica zbirke Umologi. Izobražuje in organizira tečaje, predavanja in delavnice. Je ustanoviteljica Umologije®, RTT terapevtka ter mediatorka na Okrožnem sodišču v Ljubljani in CSD-jih po Sloveniji. Deluje na področju medicine misli in je pobudnica novih pristopov v duševnem zdravju in osebnostnem razvoju, otrok, mladih in odraslih.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
33,768
16.02.2023 ob 20:26
3,657
19.09.2023 ob 12:49
3,889
02.10.2023 ob 16:26
1,226
29.09.2023 ob 10:17
7,519
20.09.2022 ob 14:03
Preberi več

Več novic

New Report

Close