To lahko že zdaj naredite za boljše kognitivne sposobnosti v starosti

Možgani
Foto: Profimedia

Redna telesna aktivnost v odrasli dobi je povezana z boljšimi kognitivnimi sposobnostmi v starosti.

Tako so pokazali rezultati 30-letnega spremljanja raziskave, ki so bili objavljeni v Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry. V raziskavo je bilo vključenih 1.417 oseb, malo več kot polovica je bilo žensk. Osebe so razdelili v skupine kot telesno neaktivne, zmerno telesno aktivne (telesno aktivni ena- do štirikrat na teden) in telesno aktivne (telesno aktivni več kot petkrat na mesec). Raziskovalci so spremljali kako so bili telesno aktivni v starosti 36, 43, 53 60 – 6 in 60 let.

Telesna aktivnost kadarkoli v odrasli dobi je bila glede na podatke raziskave povezana z boljšimi kognitivnimi sposobnostmi v starosti 69 let. Najbolj trdna povezava med telesno aktivnostjo in pozitivnim vplivom na kognitivne sposobnosti pa je bila pri tistih osebah, ki so bili telesno aktivni v vseh opazovanih letih.

Raziskovalci so opozorili na pomanjkljivost raziskave – gre za observacijsko raziskavo, pri čemer ni mogoče vzpostaviti povezave med vzrokom in posledico. Druga pomembna pomanjkljivost pa je, da udeležencev niso spraševali o intenzivnosti telesne vadbe, trajanju niti rednosti izvajanja.

Avtor
Piše

N. K.

New Report

Close