Danes povsod vidite ljudi z baloni? To je razlog

balon
Foto: Profimedia.

Danes, 21. marca je svetovni dan Downovega sindroma. Prav 21. kromosom je tisti, ki ima dodaten, tretji kromosom, ta genetska posebnost pa vpliva na posameznikove fizične in intelektualne sposobnosti.

Tudi letos bomo izvedli pohod z baloni v 21. krajih po Sloveniji, so sporočili z Društva Downov sindrom Slovenija. Med drugim jih boste videli v Mariborju, Celju, Postojni, Cerknici, Jesenicah, Radovljici, Slovenj Gradcu, Novem mestu … v Ljubljani pa lahko do 18.00 pred Ateljejem 21, na Bregu 2, obiščite informativno stojnico, kjer bodo imeli pripravljene gradivo in izdelke društva. Več si lahko preberete na tej spletni strani.

DSI – mednarodna nevladna organizacija Downov sindrom International je za leto 2023 opredelila geslo »With Us Not For Us« (Z nami, ne za nas).

V Sloveniji se osebe z Downovim sindromom, starši, sorojenci in drugi sorodniki ter strokovnjaki, ki se poklicno ukvarjajo s posamezniki z Downovim sindromom, združujejo v Društvu Downov sindrom Slovenija. Društvo deluje že od leta 2013, še prej pa je delovalo kot Sekcija za Downov sindrom pri društvu Sožitje Ljubljana.

Društvo družinam z otrokom z Downovim sindromom omogoča vključitev v različne programe, za osebe z Downovim sindromom pa izvaja vrsto aktivnosti, ki jih spodbujajo in podpirajo v njihovem razvoju, omogočajo druženje in medsebojno spoznavanje.

“Društvo je uspelo v preteklem letu pridobiti nove prostore v centru Ljubljane za zaposlitev oseb z Downovim sindromom. Istočasno je tam informacijska točka za opolnomočenje družin in pomoč strokovnjakom, ki bodo razvijali inkluzivno izobraževanje in zaposlovanje. Mogoča je izposoja literature iz tega področja. Iskali bomo tudi možnosti različnih oblik bivanja s podporo za odrasle z Downovim sindromom. Pomembno nam je, da bodo v naših programih osebe z Downovim sindromom in njihove družine ter strokovni delavci pridobili uporabne informacije, pa tudi sklenili nova prijateljstva, kar daje programom še posebno vrednost.”

Dr. Valerija Bužan, predsednica društva Downov sindrom.

Raznolikost družb

Sodobne evropske družbe so raznolike z različnih vidikov: družbenega ozadja, izvora, jezika ali potenciala, pravijo v društvu. Ta raznolikost se odraža tudi v vrtcih, šolah, zaposlitvah, bivanju.

24. člen Konvencije Združenih narodov o pravicah invalidov zahteva od držav pogodbenic, da zagotovijo, da invalidni otroci in odrasli “niso izključeni iz splošnega izobraževalnega sistema na podlagi invalidnosti” in da “imajo dostop do vključujočega, kakovostnega in brezplačnega primarnega in srednješolskega izobraževanja na enaki podlagi kot drugi v skupnostih, v katerih živijo.”

Imajo tudi pravico do vključujočega zaposlovanja in čim bolj samostojnega bivanja. Vključevanje je proces, s katerim šole, podjetja, občine in drugi razvijajo kulturo, politiko in prakse za vključevanje. Kljub velikemu obsegu mednarodne in evropske zakonodaje, ki podpira pravico vseh otrok in odraslih do vključujočega izobraževanja, zaposlovanja in bivanja, so po vsej Evropi v tem trenutku še težave, še opozarjajo v društvu.

Avtor
Piše

N.M.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
33,769
16.02.2023. ob 20:26
3,653
26.05.2023. ob 23:16
3,859
29.05.2023. ob 08:05
1,220
21.05.2023. ob 09:09
150
18.05.2021. ob 10:58
Preberi več

Več novic

New Report

Close