To je dobro vedeti o alergijah

Beseda alergija izvira iz grščine, ki pa pomeni ‘reagirati drugače’. Gre za drugačen ali pretiran odziv imunskega sistema na nekatere snovi, ki jim pravimo alergeni. Po navadi te snovi v resnici za naše telo niso nevarne.

Najpogostejši alergeni so: cvetni prah, živila, kozmetika, živalska dlaka, piki žuželk ipd. Strokovnjaki še vedno ne vedo zakaj se alergije sploh pojavljajo. So gensko pogojena bolezen, če sta oba starša alergika, je možnost, da bodo njuni otroci prav tako alergiki 60-70%.

Prvi pojav

Občutljivost, ki spremlja alergijo se pojavi ob prvem stiku z alergenom. Telo ima neke vrste spomin, ki si nato zapomni, da telo te snovi ne prenese. Tako pa ob vsakem naslednjem stiku alergik doživi alergijsko reakcijo.

Kako prepoznati alergijo?

Vse vrste alergij imajo pogoste in podobne simptome, po katerih lahko hitro prepoznate ali gre za alergijsko reakcijo ali kaj drugega:

  • Hrana: pri alergijskih reakcijah na hrano so pogosta zatekanja, srbečica, slabost, utrujenost ipd. Pri alergiji na hrano lahko posameznik potrebuje kar nekaj časa, da ugotovijo, saj pogosto niso tako očitne,
  • Letni čas: seneni nahod je pogosto podoben prehladu. Vključuje zamašen nos, smrkanje in zatečene oči, a za te simptome so dovolj zdravila, ki jih dobite v lekarni,
  • Kožne alergije: pri nekaterih alergijah se reakcija pojavi že ob kontaktu z alergenom. Srbečica, izpuščaji, mehurji, rdečica, zabuhlost so vsi simptomi kožnih alergij,
  • Hujše alergije: pri hujših alergijah lahko pride do anafilaksije, ki pa je lahko smrtno nevarna. Če občutite vrtoglavico, težave z dihanjem ali izgubo zavesti, takoj pokličite zdravnika.

Kako zdraviti alergije?

Mnogi se odločijo za imunoterapijo, ki na dolgi rok lahko popolnoma odstrani alergične reakcije. Imunoterapija je poseg, pri katerem skozi obdobje nekaj let alergiku vbrizgajo v telo alergen, zato da se nanj počasi navadi.

Poznamo pa tudi olajševalce in preprečevalce alergijskih reakcij. Pri senenem nahodu je pametno, da se čez dan zadržujem bolj znotraj, lase in obraz pa si pogosto umivamo. Nekateri alergiki pa imajo pri sebi tudi tako imenovan ‘epi pen’, ki v urgentnih primerih zavrejo reakcije.

Zdravniki tudi predpišejo nekatera zdravila kot so kortikosteroidi, antihistamni, pri nas pa se tudi lahko dobi claritin ali različna mazila.

Najučinkovitejše ‘zdravilo’ za alergije pa je izogibanje. Alergiki se snovi, ki njihove reakcije sprožajo čim bolj izogibajo in zagotovijo okoliščine, ki zmanjšajo stik z njimi.

Podrobneje o alergijah pa si lahko preberete na našem forumu Alergija, kjer lahko tudi postavljate vprašanja, navezana na alergije.

O avtorju

M. V.