TikTok in otroci: Kaj bi morali starši vedeti o njegovih pasteh? (video)

Andreja Verovšek, 14. avgust 2022
Pediatrija

TikTok je med mladimi priljubljena spletna video platforma, ki po mnenju nekaterih staršev pred varnost, postavlja profit. Očitno je, da si te in podobne platforme tudi zatiskajo oči pred negativnimi posledicami, ki jih povzročajo otrokom in mladostnikom. Zato so starši tisti, ki lahko in morajo zaščitijo svoje otroke.

V zadnjih tednih lahko pogosteje beremo o tragičnih dogodkih (več v članku Še en nevaren izziv za otroke, ki ima lahko dolgotrajne zdravstvene posledice), ki so se zgodili zaradi t.i. TikTok izzivov.

Medtem strokovnjaki že več let opozarjajo na izjemno negativne posledice takšnih družbenih omrežij, saj jih v veliki meri uporabljajo tudi najmlajši, otroci stari samo 6 let.

Otroci in mladostniki še nimajo dovolj življenjskih izkušenj, da bi lahko prepoznali nevarnost in škodljivost početja prikazanega v video klipih. Zato je izjemno pomembno, da se starši seznanijo s pastmi tega in podobnih družbenih omrežij ter se pogovarjajo s svojimi otroki. V videu se je Petra Petravič iz Zaupaj.si pogovarjala z Nušo Klepec, mag. psihologije iz Logout-a.

Kaj bi morali starši vedeti o uporabi družabnih omrežij?

  • Starši naj vsaj do 12. leta, pri nekaterih otrocih do 14. leta starosti ohranijo nadzor nad naloženimi aplikacijami, gesli in spletnimi vsebinami, ki jih mladostnik obiskuje. Vsebino, ki jo otrok ali mladostnik naloži na splet, naj prej pregledajo in odobrijo.
  • Na naprave namestite starševski nadzor in blokado oglasov.
  • Vsebine si ogledujte skupaj z otrokom, ali pa naj bo med brskanjem v vaši bližini, da vidite, kaj gleda.
  • Predšolski otroci in otroci prve triade naj ne ustvarjajo svojih vsebin. Če želijo biti ustvarjalni na tak način, naj vsebino ustvarjajo za domač arhiv in zbirko spominov.
  • Pogovarjajte se o vsebini, ki jo vaš otrok gleda ali mu jo nekdo pošlje . kako jo razume, kaj meni o tem, kaj bi on naredil v podobni situaciji.
  • Že od začetka določite jasna pravila, ki jih večkrat ponavljajte med pogovori, kot npr. ne stopaj v (digitalni) stik z neznanci, ne dviguj neznanim številkam, staršem se vedno oglasi na telefon.

Vir: Pogovor je nastal v okviru projekta Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, Recimo NE odvisnosti, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje. Društvo pomembne vsebine in članke zbira na posebni strani: Preklopi na resničnost

Avtor

Andreja Verovšek

"Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili", je rekel Albert Einstein. Bodimo odprti za nova znanja in se učimo vsak dan.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
148,091
26.11.2022. ob 08:45
287,748
25.11.2022. ob 08:29
110,655
26.11.2022. ob 08:59
Preberi več

New Report

Close