Test sredstev za zaščito pred soncem

Uredništvo, 06. avgust 2013.

Test sredstev za zaščito pred soncem: Rezultati so obetavni, le en vzorec testa ni uspešno prestal

Test sredstev za zaščito pred soncem:
Rezultati so obetavni, le en vzorec testa ni uspešno prestal 

Na tokratnem testu, ki je potekal pod okriljem krovnega združenja ICRT (International Consumer Research and Testing), so potrošniške organizacije preverile 38 izdelkov, ki obljubljajo, da pred žarki UVB ščitijo s faktorjem med 15 in 30, hkrati pa niso neposredno namenjeni otrokom (to ne pomeni nujno, da jih otroci ne smejo uporabljati). V slovenskih trgovinah je potrošnikom na razpolago 18 testiranih izdelkov. Med njimi en vzorec ni uspešno prestal testa zaščite UVB, vsi so bili uspešni pri testu UVA, medtem ko je slika na področju označevanja in vsebnosti potencialno spornih sestavin z zdravstvenega vidika še zelo pisana, prostora za izboljšave pa veliko. Med najbolje ocenjenimi so tako priznane kot cenovno ugodne blagovne znamke. 

soncenje-krema-zascita»Letos lahko govorimo o vzpodbudnem končnem izkupičku, saj imajo glede na rezultate testiranja sredstev za zaščito pred soncem le te z zagotavljanjem ustrezne zaščite manj težav kot v preteklih letih. Vse ščitijo dobro, razen vzorca, pri katerem je bila zaščita UVB nižja za slabo tretjino. Smo pa tokrat izpostavili nekaj sestavin, ki bi lahko bile vprašljive z zdravstvenega vidika, » je povzel rezultate vodja testiranja pri ZPS Boštjan Okorn in dodal: »Ocene so enakomerno razporejene tako med poceni vzorci trgovskih znamk kot med najdražjimi blagovnimi znamkami«.

Test sredstev za zaščito pred soncem sodi med najdražje teste, ki jih izvajajo potrošniške organizacije, za en sam vzorec je namreč treba akreditiranim laboratorijem odšteti več kot 3000 evrov. Ker v reviji VIP in na spletnem portalu www.zps.si zaradi zagotavljanja neodvisnosti ni nobenih oglasnih sporočil, so test pri Zvezi potrošnikov Slovenije lahko financirali le s sredstvi iz članarine in ga zato ne morejo ponuditi brezplačno. Letošnji rezultati so sicer nekoliko bolj obsežni kot v preteklih letih, saj je vključen tudi pregled sestavin.

»Tokrat smo sprejemljivost sestavin ocenili glede na seznam sestavin INCI, ki je objavljen na vsakem pakiranju v padajočem vrstnem redu (prve sestavine je največ, zadnje najmanj). Še posebej smo bili pozorni na endokrine kemikalije, ki povzročajo motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem (EDC),« je predstavil del testiranja, ki se nanaša na vsebnost kemijskih sestavin Boštjan Okorn, saj kot poudarjajo na ZPS v sredstvih za zaščito pred soncem potrošniki lahko najdejo tudi nekatere parabene (najbolj pogosto propyl- ali butylparaben), v to skupino sodi tudi UV-filter ethylhexyl methoxycinnamate (OMC). Izdelke z omenjenimi sestavnimi naj bi potrošniki uporabljali previdno in čim bolj redko. Pozorni so bili tudi na vsebnost kemikalije cyclopentasiloxane in konzervans phenoxyethanol. Predvsem za izdelke, ki vsebujejo omenjeni konzervans velja, da naj  jih ne bi uporabljali otroci, mlajši od treh let. »Čeprav tokrat nismo preizkušali otroških sredstev za zaščito pred soncem, ni nobenega razloga, da se tudi odrasli tej kemikaliji ne bi izognili,« izpostavlja Boštjan Okorn. 

Potrošniške organizacije pa so bile pozorne tudi na označevanje, ponovno so se najcenejši izdelki pri označevanju odrezali bolje od najdražjih, pa čeprav so izdelki prestižnih znamk pogosto pakirani v potratno dodatno kartonasto embalažo, ki je potrošniki ne nosijo s seboj na plažo, v gore …

Nasvet ZPS za pravilno uporabo sredstev za sončenje:
·        Poleti se je treba zaščititi vedno in povsod, ne samo na plaži!
·        Najboljša zaščita je še vedno izogibanje neposrednim sončnim žarkom.

 • Izogibajte se močnemu opoldanskemu soncu, tudi sredstva za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem (ZF, SPF oziroma LSF) ne zagotavljajo popolne zaščite pred ultravijoličnim sevanjem.
 • Sredstvo za sončenje nanesite, preden se odpravite sonce.
 • Uporaba sredstev za zaščito pred soncem je namenjena običajnemu vsakdanjiku, ne pa dolgemu poležavanju pod žgočimi žarki.
  ·        Namažite vse dele kože, ki so izpostavljeni soncu.
  ·        Nanesite kremo v zadostni količini, saj za polovico manjši nanos zmanjša zaščito za 2- do 3-krat.
  ·        Nanesite kremo dovolj pogosto, saj se zaščita bolj ali manj hitro zmanjšuje s časom, kar je odvisno tudi od fizične aktivnosti, pogostosti kopanja, potenja, otiranja z brisačo in moči sonca.
  ·        Višji faktor ne pomeni možnosti daljšega sončenja oz. večjega izpostavljanja soncu.Rezultati so v celoti dostopni na spletni strani ZPS Test sredstev za zaščito pred soncem, objavljeni pa bodo tudi v reviji VIP, julij 2013Izdelki na testu, ki so dostopni v Sloveniji:
  Ambre solaire Golden Protect, zaščitno mleko ZF 20

  Ambre solaire Prosojen zaščitni sprej za telo ZF 30
  Annemarie Börlind Sun Spray SPF 20
  Avčne Sun Zaščitno mleko v pršilu SPF 30
  Biotherm Mleko za sončenje SPF 20
  Clarins SC spray milky SPF 20
  Daylong regular Liposomalni losjon za sončenje SPF 15
  DM / Sundance Schutz & Bräune Mleko za zaščito pred soncem ZF 20
  Eucerin Sun Gel za zaščito pred soncem za kožo, nagnjeno k alergijam ZF 25
  Hofer / Ombia Suncare Mleko za sončenje s karotenom in vonjem kokosa ZF 20*
  Lancaster SC Tanning lotion SPF 15
  LAVERA Sprej za sončenje SPF 15 za družino
  Lidl / Cien Sun Sprej za sončenje ZF 20, prozoren
  Müller / Lavozon Olje za zaščito pred soncem ZF 20
  NIVEA Sun Protect & Bronze mleko za sončenje ZF 20
  Piz Buin InSun Losjon ZF 20
  SHISEIDO Sun Protection Spray Oil-Free SPF 15
  Vichy Sprej za zaščito kože pred soncem SPF 30

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,361
12.05.2021. ob 13:12
283,851
17.05.2021. ob 15:28
110,379
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več