Test otroških vozičkov: Naj vas ne prepričata le znamka in izgled

Uredništvo, 14. maj 2014.

Otroški voziček je eden večjih in pomembnejših pripomočkov potrebnih za prihod dojenčka. Vendar pa starše pri izbiri pogosto premamita njegov estetski vtis in znamka, čeprav bi morali na prvo mesto postaviti otroka, njegovo varnost in udobje ter uporabnost vozička.

vozicek

Starše pred prihodom novega člana družine čaka tudi izbira večjih in manjših pripomočkov, ki jih bodo potrebovali ob prihodu dojenčka.  Otroški voziček je eden večjih in pomembnejših,  saj je  pogosto v uporabi, vendar starše pri izbiri pogosto premamita njegov estetski vtis in znamka, čeprav bi morali na prvo mesto postaviti otroka, njegovo varnost in udobje ter uporabnost vozička. Na ZPS testu 60 otroških vozičkov so preizkušali prav te lastnosti. Rezultati so bili v večini dobri, a pomembne so  tudi razlike v ocenah posameznih lastnosti in seveda v cenah. Ker se želje, pričakovanja staršev glede otroških vozičkov razlikujemo, na ZPS svetujejo, da starši pred nakupom preverijo ocene tiste lastnosti, ki so ključne za njihove potrebe, pogoje uporabe in pričakovanja.

Preizkušali so dve skupini vozičkov, kombinirane, teh je tudi največ na trgu, in preprostejše športne vozičke, ki so prav zaradi enostavne uporabe vedno iskani. »Na testu je bil največji poudarek namenjen praktičnim preizkusom uporabnosti otroških vozičkov. Pri tem je sodelovala skupina izšolanih potrošnikov, petih mamic in en očka, in treh strokovnjakov, ki so vozičke preizkušali v praksi in se z njimi tudi sprehajali. Pri testiranju so uporabljali lutke, ki so predstavljale otroke v različnih starostnih obdobjih. Njihova mnenja in ugotovitve smo zbrali s pomočjo skrbno pripravljenih vprašalnikov in so osnova za ocene,« je predstavila način testiranja Dušica Breskvar iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Tehnični preizkusi pa so bili kot običajno opravljeni v laboratorijih. Strokovnjaki so natančno pregledali razpoložljive informacije (popolnost in razumljivost navodil za sestavljanje, uporabo in vzdrževanje vozička) in preverili, kako so opremljeni z varnostnimi opozorili.  Med tehničnimi preizkusi pa smo preverjali tudi varnost konstrukcije za tistega, ki voziček vozi in uporablja, preverili smo odpornost kovinskih delov proti koroziji, trdnost in stabilnost vozičkov ter njihovo vzdržljivost. S pomočjo tehnične priprave, ki ponazarja ugriz, smo preizkusili, ali je lahko penasta obloga na varovalu za sedež nevarna za otroka…«.

ZPS nasvet, kaj je pomembno pri izbiri vozička:

Pozorni bodite na višino ročaja. Če želite, da bo potiskanje vozička udobno, ročaj ne sme biti niti previsoko niti prenizko. Upoštevajte razliko v višini tistih, ki bodo vozili otroka ne sprehod!

Vozički so različno težki. Če boste morali voziček pogosto prenašati po stopnicah, dajte prednost lažjemu!

Preverite velikost sedeža! V velikem sedežu bomo težko primerno namestili otroka majhne rasti, v majhnem pa bo večjemu otroku tesno.

Pred nakupom se prepričajte, kako enostavno se vam zdi zlaganje in koliko prostora zasede voziček v prtljažniku vašega avtomobila.


Na spletni strani ZPS je dostopen primerjalnik s 111 modeli, 38 je dostopnih tudi v slovenskih trgovinah.

Rezultati testiranj so dostopni v reviji VIP, maj 2014 in na spletni strani www.zps.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,539
03.08.2021. ob 07:48
110,202
03.08.2021. ob 07:20
Preberi več

New Report

Close