Test masla: Večina le povprečno ocenjenih

Uredništvo, 15. marec 2013.

Rezultati so bili zelo različni, od zelo dobrega do vzorca, ki smo ga zaradi plesni izločili iz testiranja.

Ljubljana, 14. marec 2013 – Slovenci ne sodimo ravno med večje porabnike masla, vendar ima maslo svoj prostor v naših hladilnikih, saj je njegov okus edinstven, uporaba pa zelo široka. Zato so na ZPS preverili kakovost 12-ih vzorcev nesoljenega masla. Rezultati so bili zelo različni, od zelo dobrega do vzorca, ki smo ga zaradi plesni izločili iz testiranja. Ponovno pa se je izkazalo, da najdražje ni hkrati najboljše.

maslo-1Mnenja o maslu so različna: nekateri ga cenijo, drugi se mu izogibajo. »Odgovori na vprašanja o tem, koliko masla zaužiti, če sploh kaj in ali ga je bolje zamenjati z margarino, pa so pogosto deljeni tako med potrošniki kot med strokovnjaki,« poudarja dr. Tanja Pajk Žontar. Slovenci ne sodimo ravno med večje porabnike masla, saj ga po podatkih raziskave o Prehrambnih navadah odraslih Slovencev (IVZ, 2009) večina anketiranih uživa enkrat do trikrat mesečno. Na ZPS testu so pri 12 vzorcih nesoljenega masla preverili senzorične lastnosti, količino vode in maščobe, označbo ter ceno.

Maslo iz fermentirane smetane je bolj aromatično
Maslo je mlečni izdelek, narejen iz smetane, ki jo posnamejo na mleku; seveda mora biti to neoporečno. Zorenje smetane lahko poteka fizikalno ali biološko, pri zadnjem dodajo smetani mikrobiološke kulture. »Odgovor, ali je maslo narejeno iz smetane, pri kateri je bilo zorenje fizikalno ali biološko, pa bo potrošnik le težko našel, pa čeprav je ta informacija zanj kar pomembna. Vrsta zorenja smetane namreč pomembno vpliva na okus masla. Maslo, narejeno iz t.i. fermentirane smetane, kjer je bilo torej zorenje biološko, je bolj aromatično, običajno pa je tudi njegov rok uporabnosti daljši,« poudarja dr. Pajk Žontarjeva.

Vsebnost maščobe in vode (razen ene izjeme) skladna z zakonodajo
V raziskavi so preverili, ali vzorci ustrezajo zakonskim zahtevam glede vsebnosti maščobe in vode. Vsi vzorci razen enega, so bili skladni z zakonskimi zahtevami.

Številne senzorične napake
Senzorični preizkuševalci so pri vzorcih preverili zunanji videz in barvo ter morebitno izločanje vodnih kapljic na prerezu. Ocenili so tudi čvrstost in mazavost ter vonj in okus masla. Kakovostno maslo mora biti namreč enakomerno rumene barve, pri sobni temperaturi primerno mazavo, njegov okus in vonj morata biti prijetna, brez tujih okusov in vonjev, npr. po žarkem in grenkem. Najpogostejše napake  so bile: trdo in lomljivo maslo, izločene vodne kapljice, premehko/lepljivo maslo, žarek okus in okus ter grenak okus masla.

Rok uporabnosti pogosto le težko razberemo
Med enajstimi vzorci je bil rok uporabnosti kar pri osmih vzorcih slabše viden, bodisi zaradi razmazanega tiska ali zaradi načina navajanja (datum je perforirano vtisnjen v embalažo). Med vzorci pa so našli tudi takega, ki je imel naveden tako rok uporabnosti kot datum proizvodnje, kar je pohvalno.

Cena naj ne bo edino merilo
Le en vzorec na testu je dobil oceno »zelo dobro«, dva dobro, ostali pa povprečno oz. pomanjkljivo. Tudi tokrat se je izkazalo, da naj potrošnikov pri izbiri ne vodi le cena. Najdražji vzorec na testu je bil sicer med bolje ocenjenimi, vendar so zanj odšteli kar 10 €/kg; res pa je, da je bil med vzorci edini pakiran v manjši embalaži (125 gramov), kar običajno nekoliko podraži izdelek, vendar pa je bil najbolje ocenjen izdelek kar za 40 % cenejši.

Več informacij: Revija VIP – marec 2013: Do zelo dobre kakovosti tudi z manj denarja
www.zps.si
Veš kaj ješ?

Dodatna informacija:
Kaj sploh vsebuje maslo?
“Maslo je energijsko bogato živilo, saj ima 100 g okoli 750 kcal oz. 3140 kJ. Glavna sestavina masla je maščoba, saj jo običajno vsebuje več kot 80 %. Maščobe v maslu po svojih kemijskih lastnostih sodijo med nasičene, pretirano uživanje le teh pa povečuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, kar je tudi razlog, da je maslo prišlo »na slab glas«. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bo dnevni vnos holesterola manjši od 300 miligramov.Če predpostavimo, da je običajna porcija masla 15 gramov (v prodaji so tudi takšnimajhni zavitki masla), potem z eno porcijo vnesemo v telo približno 40 miligramov holesterola. Maslo poleg maščob vsebuje tudi naravno prisotne v maščobah topne vitamine, predvsem A, D, E in K. Maslu konzervansov ni dovoljeno dodajati.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,360
17.05.2021. u 02:39
283,841
15.05.2021. u 20:58
110,378
16.05.2021. u 09:34
Preberi več