Terapevtske živali dobivajo vse večji pomen

Foto: Profimedia

Vključevanje terapevtskih živali postaja predmet vedno večjega zanimanja in raziskovanja. Nekaj študij, ki so vključile terapevtske pse v psihoterapijo mladostnikov, je pokazalo izboljšanje učinkovitosti njihovega zdravljenja. Si lahko obetamo nekaj podobnega tudi pri odraslih?

Terapevtske živali, predvsem terapevtske pse in terapevtske konje vedno pogosteje vključujejo v različne skupnosti, tudi takšne, ki delujejo na področju duševnega zdravja.

V zadnjem času je bilo opravljenih tudi nekaj študij*, ki so raziskovale, kako terapevtski psi vplivajo na proces psihoterapije mladostnikov. Študija je pri otrocih in mladostnikih, starih od deset do devetnajst let, pokazala, da psihoterapija v sodelovanju s terapevtskim psom lahko izboljša učinkovitost njihovega zdravljenja. Podobnih študij, ki bi pokazale, da lahko psihoterapija s pomočjo terapevtskih psov ali konj izboljša učinkovitost zdravljenja odraslih, pa še nimamo.

Na katerih področjih še vključujejo terapevtske pse

Terapevtski psi s svojimi skrbniki delujejo najpogosteje v zdravstvenem varstvu, izobraževanju in različnih bivanjskih skupinah. V tujini tako na primer v šolah poslušajo mlade bralce, v sodnih dvoranah podpirajo žrtve zločina med pričanjem, v rehabilitacijskih centrih sodelujejo v telesnih in delovnih terapijah, na klinikah za duševno zdravje so vključeni v psihoterapijo.

V Sloveniji jih najpogosteje vidimo pri bolnikih na otroških oddelkih, pojavljajo pa se tudi v šolah.

Psička Tili v zobozdravniški ordinaciji v Slovenski Bistrici otrokom pomaga premagati strah, zobozdravnica pa lažje in hitreje opravi pregled ali zdravljenje zob. (Foto: Mariborinfo.com)

Želite biti na tekočem s podobnimi novicami s področja duševnega zdravja? Naročite se e-novičnik in izobraževalna gradiva programa OMRA.

* Viri:
Ruegg, E., What makes a good therapy dog?, dostopno na internetnem naslovu https://www.psychologytoday.com/ca/blog/therapeutic-paws/202209/what-makes-good-therapy-dog
Jones, M. G., Rice, S. M., Cotton, S. M., Incorporating animal-assisted therapy in mental health treatments for adolescents: A systematic review of canine assisted psychotherapy, dostopno na internetnem naslovu https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6336278/
Young, C., Horton, J., Canine and equine therapy for mental health: A review of clinical effectiveness, dostopno na internetnem naslovu https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549209/

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
85,902
22.11.2022. ob 07:36
46,128
30.11.2022. ob 16:18
16,059
18.10.2022. ob 16:17
Preberi več

New Report

Close