Tem ženskam se obeta ‘menstrualni dopust’

N.M., 12. maj 2022.
Aktualno
Se bo za podoben ukrep odločila tudi katera druga evropska država? Foto: Profimedia.

Tako imenovani menstrualni dopust lahko že koristijo prebivalke Zambije, Japonske, Južne Koreje in Indonezije. Prav tako ga že omogočajo nekatera podjetja v ZDA.

Špankam, ki imajo močnejšo in bolečo menstruacijo, naj bi bilo v kratkem omogočeno, da si vzamejo tri dni plačanega dopusta na mesec. To pomeni, da bo Španija prva zahodna država, ki bo na državni ravni sprejela tako ugodnost, poroča The Telegraph.

Upravičena vsaj tretjina

Špansko ginekološko in porodniško društvo ocenjuje, da približno tretjina žensk z menstruacijo trpi zaradi hudih bolečin, ocenjuje. Simptomi vključujejo akutne bolečine v trebuhu, glavobole, drisko in zvišano telesno temperaturo.

“Če ima nekdo bolezen s takšnimi simptomi, se odobri mu začasna odsotnost od dela, zato bi morali enako obravnavati menstruacijo ter ženskam z zelo bolečo menstruacijo omogočiti, da medtem ostanejo doma,”

je za El Periodico povedala Angela Rodriguez, državna sekretarka za enakost.

O spremembi naj bi po poročanju The Telegraph glasovali prihodnji teden na seji vlade. Predlog zakona pa vključuje druge ukrepe, ki vplivajo na zdravje žensk. Šole bodo morale na primer zagotoviti higienske vložke za dekleta, ki jih potrebujejo, tamponi in higienski vložki pa bodo opravičeni davka na dodano vrednost.

O avtorju

N.M.

New Report

Close