Telovadba po porodu

telovadba

Vse občudujemo zvezdnice, ki so že kmalu po porodu sijoče, vitke, kot iz škatlice. In se sprašujemo, zakaj same poleg otroka v naročju nosimo še obročke okrog trebuha.

Vse občudujemo zvezdnice, ki so že kmalu po porodu sijoče, vitke, kot iz škatlice. In se sprašujemo, zakaj same poleg otroka v naročju nosimo še obročke okrog trebuha. O tem, kaj narediti, da se ga bomo čim lažje znebile ter obenem poskrbele za svoje zdravje, smo govorili s Tanjo Želj, prof. šp. vzgoje, trenerko pilatesa in vaditeljico vadbe v času nosečnosti, direktorico Pilates centra Tanergija

  • telovadbaKako in kdaj začeti z aktivnostjo po porodu?

Kdaj? Priporočamo 6 do 8 tednov po porodu oz. po prvem ginekološkem pregledu po porodu. V primeru carskega reza je to lahko še kak teden pozneje.

Kako? V obliki strokovne in organizirane (skupinske ali individualne) vadbe po porodu.

  • Kaj moram delati?

Prve dni po porodu je treba krepiti mišice medeničnega dna in se odpraviti na prve sprehode. Potem (ko se maternica vrne na svoje mesto), je treba še dodatno začeti krepiti globoko trebušno mišico, ki pomaga spraviti trebuh nazaj na svoje mesto. Postopoma se dodajajo tudi druge, lahko tudi težje vaje, ki so prilagojene formi mamice.

  • Česa takoj po nosečnosti še ne smem in zakaj?

Takoj po porodu odsvetujemo visoko intenzivno vadbo, saj potrebuje maternica vsaj 6 do 8 tednov, da se maternica vrne v svoje prvotno stanje (med nosečnostjo se poveča do 6-krat), saj v primeru visoke intenzivnosti in prešibkih mišic lahko maternica pade iz telesa.

  • Telovadba-zenske-3Kakšno vadbo lahko obiskujem?

Strokovno organizirano vadbo v skupini ali individualno. Pred začetkom svetujem, da preverite strokovno usposobljenost učitelja, vaditelja ali inštrukorja.

  • Kako hitro se bom vrnila na staro težo?

Teža naj ne bo merilo, ker ni realna. Nekako pa velja pravilo 9 mesecev gor in 9 mesecev dol. Veliko bolj kot teža je pomembno vaše dobro zdravje in dobro zdravje otroka ter občutek dobre forme kot pa vsi tisti grami in lovljenje forme, kakršno ste imeli pred nosečnostjo.

  • Kako hitro lahko izgubim trebuh?

Odvisno od tega, kako močno je bil raztegnjen med nosečnostjo. Odvisno od prehrane v poporodnem obdobju (veliko žensk se še bolj zredi po porodu, ker je zaradi dojenja povečan občutek lakote). Vendar to ne pomeni, da se lotite diete takoj po porodu. To prav tako odsvetujemo.

Odvisno je tudi od tega, ali je bil porod naraven ali ste imeli carski rez (za carski rez velja, da ostane napihnjenost trebuha in bolj raztegnjene mišice, saj je bil prekinjen potek naravnega poroda in zato krčenja mišic po porodu).

Malo je pa tudi odvisno od genetike. Veliko se da narediti tudi z vadbo in primerno, uravnoteženo in zdravo (vendar ne dietno) prehrano.

  • Kako je najbolje priti nazaj v staro formo?

Gibanje (vaje za moč, sprehodi in potem aerobna vadba nižje intenzivnosti), spanje (ki si ga morate utrgati in vzeti), dobra in kakovostna uravnotežena zdrava prehrana (nikakor ne dietna). In morda najpomembneje – pozitiven pogled na svoje življenje, na svoje telo in na vse, kar nas obdaja.

Še več o tem, kako po porodu priti v formo, sprejeti svoje novo telo in ga obenem preoblikovati, o tem, katere vaje so najprimernejše za vas in kako lahko vadite tudi z dojenčkom, vam bo v živo povedala Tanja Želj na brezplačni urici za mamice z dojenčki v Cityparku 21. 1. od 10.00 do 11.00. Pridite, morda je to pot do še bolj zadovoljne mamice.

Več o brezplačnih srečanjih mamic in nosečnic s strokovnjaki ter o brezplačni jogicio in baby yogi v Cityparku na  www.facebook.com/otroskajogicawww.citypark.si.

 Besedilo: Petra Arula

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,550
31.07.2021. ob 17:39
110,204
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close