Tek: Kdaj je raztezanje učinkovito?

Raztezanje kot pojem pridobivanja gibljivosti je priporočljivo izvajati kot ločen, samostojen trening.

Raztezanje pomeni pridobivanje gibljivosti ali vzdrževanje gibljivosti ali fleksibilnosti (prožnosti mišic).

Gre za dve različni vrsti uporabe raztezanja, ki se prepogosto zamenjata med sabo. Strokovna literatura navaja, da statično ali dinamično pridobivanje gibljivosti pred, med ali po vadbi zmanjša moč mišic ter poveča možnost za nastanek mehko tkivnih poškodb. Literatura prav tako navaja, da statično ali dinamično vzdrževanje gibljivosti ne zmanjša možnosti nastanka mehko tkivnih poškodb. Raztezanje kot pojem pridobivanja gibljivosti je priporočljivo izvajati kot ločen, samostojen trening, vsaj nekaj ur po treningu ali na treninga prost dan.

Kako je videti dan tekača na dolge razdalje?

Pred dolgim lažjim tekom se je priporočljivo ogreti z dinamični vajami. Med tekom se ne ustavljamo in ne raztegujemo mišic. Ko končamo s tekom lahko naredimo nekaj lažjih razteznih vaj za meča, sprednje in zadnje stegenske mišice vendar samo zaradi boljšega počutja in nikakor za izboljšanje gibljivosti. Dinamično raztezanje (zibanje) poveča možnost za nastanek poškodb zato ga ne izvajamo. Tri do štiri ure po teku ali naslednji dan je priporočljivo, da si tekač vzame petnajst minut časa ter raztegne glavne mišice, ki sodelujejo pri teku.

tek-na-dolge-proge

Kako je videti dan tekača na kratke razdalje?

Pred kratkim, eksplozivnim tekom se je priporočljivo ogreti z dinamični vajami. Med tekom se ne ustavljamo in ne raztegujemo mišic. Ko končamo s tekom se ne raztegujemo saj je mišica maksimalno napeta in lahko zaradi prekomernega raztezanja pride do mikro poškodb mišic in vezi.

Ali je raztezanje učinkovito?

V zadnjih letih prihaja v ospredje fascialno raztezanje, to je raztezanje več mišičnih skupin in mišičnih ovojnic hkrati kar izboljša fleksibilnost in mobilnost tekača. Vsi vrhunski športniki (predvsem atleti) izvajajo ločene treninge raztezanja ali joge ter s tem zmanjšajo možnost nastanka poškodb.

Raztezanje je učinkovito zato se ga priporoča vsaj dvakrat tedensko. Če ste navajeni raztezanja pred ali po teku s tem nadaljujte, vendar previdno, rahlo in samo za boljši občutek in nikakor za pridobivanje gibljivosti. Če pa imate možnost, se raztezajte ločeno od teka.

Jure-BornsekJure Bornšek od leta 2007 deluje v vrhunskem športu kjer sodeluje s slovenskimi športniki na področju atletike, juda, deskanja na snegu, rokometa, borilnih veščin, nogometa, plavanja itd. Leta 2014 je opravil specializacijo preko Akademije za ortopedsko medicino iz Utrechta – Nizozemska ter pridobil mednarodni naziv: terapevt Ortopedske medicine in manualne terapije. Sodeluje z olimpijskim komitejem, v svoji poklicni karieri pa se je udeležil tudi več evropskih in svetovnih prvenstev. Njegov način dela je specifično usmerjen v reševanje vzrokov za nastanek poškodb, ne samo blaženje simptomov. V Ljubljani vodi svojo fizioterapevtsko ambulanto, ki je specifično usmerjena v zdravljenje ortopedskih in travmatoloških težav/poškodb in je eden od strokovnjakov projekta Pospeši ritem.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več