Tek je kot domači kraj #ustavise

Uredništvo, 06. julij 2017
GibanjeOstalo

Ko se sprehajam po Vranskem čutim, da stopam po stopinjah prednikov. Enako se počutim, ko tečem. Počutim se domače.

“Sem Vranšan, čeprav nisem nikoli čisto zares živel tu. Ampak se tu vseeno počutim zelo domače. Na Vransko me vežejo moji predniki in spomini na otroštvo, ko sem preživljal tiste čudovite dragocene počitniške dni pri stari mami in v družbi bratrancev,” pripoveduje tekač Urban Praprotnik.

Korenine teka

Enako lahko tudi vsak od vas reče, da je tekač, četudi že dolgo ne tečete. Se spomnite svojega otroštva? Takrat ste zagotovo tekli, če ste le imeli to srečo, da ste lahko.

Tudi vaši predniki so tekli. Morda niso tekli vaši starši, vsaj takrat, ko so že imeli vas, ne. Zelo veliko pa so tekli vaši in naši daljni predniki. Naša telesa so se evolucijsko razvila tudi v simbiozi z gibanjem. Naravno vsakodnevno gibanje je zdravo na podoben način, kot je zdrava naravna hrana. Toliko bolj zdrava je, če jo pridelamo na svojem vrtu ali naberemo v gozdu. Hrana ni le to, kar damo v usta, ampak tudi izkušnja, kako smo do nje prišli.

Zakaj nekateri sovražijo tek?

Tek je človeku zelo pisan na kožo. Žal pa ima večina ljudi napačno predstavo o teku. Menijo, da je tek mučenje. Tako mislijo, ker so z odraščanjem vedno manj tekli igrivo in vedno bolj tekmovalno. Tekmovali so z drugimi ali s samim seboj. Tekmovati v teku je večinoma res mučno, ker nas tudi obremenjuje. Ko tečemo igrivo, na potovalni način in z vmesnimi odseki hoje, potem je tek nekaj, kar nas ne izčrpa, ampak izpolnjuje.

Kje lahko spoznate prednosti teka?

Pridite na triurno tekaško delavnico, na kateri vas želim naučiti uživati v teku. Učili se bomo lahkotne in elastične tehnike teka, primerne izbire tekaške obutve, načrtovanja treninga, prepoznavanja vzrokov tekaških poškodb, spoznali bomo, zakaj je tek koristen za našo hrbtenico, kolena, možgane.

V teku boste prepoznali starega prijatelja.

Prijavite se

Zelo bom vesel, če pridete. Opogumite se! Čeprav v resnici ne rabite poguma za tek. Kajti dober tek je človeku prijazen.

Ko se sprehajam po Vranskem čutim, kot da stopam po stopinjah svojih prednikov. Enako se počutim, ko tečem. Počutim se domače.

Več informacij: www.tekaskitrener.si

Urban Praprotnik kot ambasador akcije Ustavi se!

Urban Praprotnik je ambasador akcije Ustavi se! in ponuja vsem, ki se zavedajo pomena naložbe v zdravo prihodnost, da najprej spoznate njegovo ljubezen in nato okrepite svojo ljubezen do teka.

Ustavi se! je vseslovenska akcija, s katero želijo Zavod Med.Over.Net, partnerji in ambasadorji opozoriti na prehiter tempo življenja in doseči, da se Slovenci ustavimo za minuto, razmislimo o priložnostih za izboljšanje kakovosti svojih življenj in minuto tudi simbolno podarimo na spletni strani www.ustavi.se.
Akcija poteka do 29. septembra 2017.
Avtor
Piše

Uredništvo

Več novic

New Report

Close