Tek, čez drn in strn … Ste pripravljeni?

Uredništvo, 05. maj 2014.

Pomlad nas vabi na plano. Verjetno ste že pred časom pričeli s pripravami na različne tekaške prireditve ali pa tečete kar tako, zase.

Pomlad nas vabi na plano. Verjetno ste že pred časom pričeli s pripravami na različne tekaške prireditve ali pa tečete kar tako, zase. V vsakem primeru je priporočljiv plan in postopnost, tudi zmernost. Dosledno delo ter kombinacije treningov se hitro obrestujejo. Pregovorno prazen žakelj ne stoji pokonci, zato se je ob intenzivnih pripravah pomembno okrepiti tudi prehransko. Hrana je energija, gorivo. Vzdržljivost in moč še posebej na tekmah oziroma preizkušnjah pa je možno okrepiti tudi s prehranskimi dopolnili. Tradicionalna teka Tek trojk in DM tek sta pred vrati. Kaj še lahko postorite tik pred preizkušnjo?

tek-cez-drn

Nasvet Andreja Bivica, ironmana in tekaškega trenerja:

Zadnji teden pred tekmo je tako imenovani »race-week«. Velja, da telo potrebuje za absorbcijo vsakega oddelanega treninga vsaj dva tedna, tako, da se v zadnjem tednu zagotovo ne da ničesar več natrenirati in dvigniti pripravljenost tekača. Lahko pa se veliko izgubi. Tako imenovani »teden pavze« zato ne pomeni teden dni ležanja in počivanja! Pomembno je, da se mišicam daje ustrezne impulze aktivacije.

Za vsakega tekmovalca je to teden dni olajšanja, saj se po napornih in stopnjevanih treningih preteklih tednov prileže drastično manjša količina pretečenih kilometrov. Tipično se v tednu pred tekmo opravi tri treninge, znotraj katerih se, poleg ogrevnja in razteka, opravi več krajših, pa zato zelo hitrih, vendar zopet ne šprinterskih, ponovitev z zelo dolgo vmesno pavzo (recimo 8 krat 30 sekund in vmes 2 minutne pavze).

Psihološka priprava je prav tako pomembna in zadnji teden je primeren čas za preigravanje trase tekme v mislih, izdelavo prehranskega načrta med samo tekmo ter pripravo opreme, oblačil …

V zadnjem tednu je potrebno bolj kot navadno razmišljati tudi o prehrani. Tekači »stare šole« tipično dva do tri dni pred tekmo začno s tako imenovanim »carbo-loadingom«, polnjenjem mišic z »gorivom« – ogljikovimi hidrati (recimo makaroni). V zadnjih letih se o tem bije precejšnja študijsko – mnenjska bitka, osebno pa bi priporočil, da se dan pred tekmo je čim bolj lahko hrano s čim manj vlakninami. Zjutraj, na dan tekme pa pomarančni sok in belo žemljico ali rogljiček. Kava? Jaz zagotovo!

Dneve pred tekmo je potrebno pazit tudi na hidracijo in prehranske dodatke. Priporočam vitamin C, po možnosti s postopnim izločanjem, saj omogoča boljši izkoristek. Za energijo in regeneracijo ter ravnovesje elektrolitov magnezij v obliki citrata. Že omenjeni elektroliti so najbolj pomemben dodatek. Za podporo energije je že v času priprav priporočljivo uživati Q10 ali različico Ubiquinol, L-karnitin. S primernimi prehranskimi dopolnili krepimo vzdržljivost ter tudi pospešimo regeneracijo po tekmi.

In na koncu še priporočilo: trdo delo treningov je za vami, torej – uživajte na tekmi!

UbiquinolMgC_Ona_580

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,539
03.08.2021. ob 07:48
110,202
03.08.2021. ob 07:20
Preberi več

New Report

Close