Teden boja proti melanomu

Uredništvo, 11. maj 2015.

Evropski teden boja proti melanomu bomo letos v Sloveniji obeležili v tednu od 11. do 17. maja 2015. Projekt že 8. leto poteka pod …

Misli pozitivno, deluj preventivno!

Evropski teden boja proti melanomu bomo letos v Sloveniji obeležili v tednu od 11. do 17. maja 2015. Projekt že 8. leto poteka pod pokroviteljstvom EADV (European Academy od Dermatology and Venerology) in v organizaciji Združenja slovenskih dermatovenerologov. Javnozdravstveni projekt je namenjen preventivnemu osveščanju širše javnosti o pomenu samopregledovanja kože za zgodnje odkrivanje kožnega raka – melanoma in nevarnostih izpostavljanja sončnim UV-žarkom. Teden boja proti melanomu je letos posvečen predvsem moškim nad 50. letom starosti, ki spadajo med tvegane skupine predvsem zato, ker ne posvečajo dovolj pozornosti svoji koži in redkeje obiščejo dermatologa.

Borut Veselko, Svjetlana Arh

Borut Veselko, Svjetlana Arh

 Projekt Teden boja proti melanomu, ki ga Združenje slovenskih dermatovenerologov v sodelovanju z La Roche-Posay organizira že 8. leto, pomembno prispeva k večjemu poznavanju problematike melanoma med Slovenci in zgodnjemu odkrivanju. Svoje poslanstvo letos nadaljujejo z osveščanjem javnosti o preventivi in pomenu samopregledovanja, posebno pozornost pa so namenili moškim 50+. Strokovnjaki ugotavljajo, da so ženske o melanomu in dejavnikih tveganja na splošno obveščene precej bolje kot moški in se tudi prej ter pogosteje odločajo za pregled kože. Zato ženskam sporočajo, da je njihova spodbuda izjemnega pomena pri pravočasnem odkrivanju melanoma. Družinski člani naj spodbujajo drug drugega k samopregledovanju in obisku dermatologa. Tudi letos je Združenje slovenskih dermatovenerologov v okviru Tedna boja proti melanomu pripravilo možnost pregleda kože in kožnih znamenj.

Zakaj moški 50+?
Melanom je tretja najpogostejša oblika kožnega raka in je na prvem mestu po stopnji umrljivosti med kožnimi raki, saj lahko se hitro razširi v sosednja tkiva in različne organe. Skupine z večjim tveganjem za razvoj melanoma so ljudje svetlejše polti in las, s pegami in velikim številom znamenj, osebe ki so v družini že imeli primer melanoma, so bolj izpostavljene soncu ali so bili od sonca opečeni. S starostjo se pojavnost melanoma, kot tudi vseh rakov povečuje, moški pa so še posebej ogroženi, ker svoji koži ne posvečajo dovolj pozornosti in redkeje obiščejo dermatologa.

Preventiva je ključnega pomena, a moški so ravno zaradi pogosto pomanjkljive zaščite in slabše osveščenosti še posebej ogroženi. Ni namreč dovolj, da se zaščitimo pred soncem med dopustom in na plaži. Na zaščito s kremo ali pokrivalom, predvsem pa izogibanje izpostavljenosti soncu sredi dneva, moramo misliti skozi celo leto in pri vseh aktivnostih na prostem. Moški si zaradi rekreacije, opravil okrog hiše in ostalih aktivnosti na prostem, kjer so brez ustrezne zaščite povečajo tveganje za nastanek melanoma.
Vsako leto več kot dvema milijonoma svetovnega prebivalstva diagnosticirajo kožni rak. Glede na poročilo organizacije Združenih narodov pa se bo ta stalno naraščajoča številka med letoma 2000 in 2015 še podvojila v državah, kjer je večina prebivalstva belopolta.
Obenem je melanom ena redkih rakavih obolenj, ki ga zaradi svoje pojavnosti na koži lahko dejansko opazimo in pravočasno ukrepamo. Zato je ključno, da si sami redno pregledujemo kožo in smo pozorni na nova znamenja in sumljive spremembe pri obstoječih glede oblike, barve in rasti.

Za več informacij o metodi (samo) pregledovanja in ABCDE znakih melanoma obiščite spletni strani www.euromelanoma.org in www.melanoma-day.com .

Vir: Po izboru uredništva

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,390
12.06.2021. ob 08:23
284,253
17.05.2021. ob 12:55
110,150
12.06.2021. ob 15:43
Preberi več