Teden boja proti melanomu 2014

Uredništvo, 30. april 2014.

Evropski teden boja proti melanomu bomo letos v Sloveniji obeležili v tednu od 9. do 16. maja 2014.

Evropski teden boja proti melanomu bomo letos v Sloveniji obeležili v tednu od 9. do 16. maja 2014. Javnozdravstveni projekt je namenjen preventivnemu osveščanju širše javnosti o pomenu samopregledovanja kože za zgodnje odkrivanje kožnega raka melanoma in nevarnostih izpostavljanja sončnim UV-žarkom. Projektu Teden boja proti melanomu se letos pridružuje tudi Slovenska policija.

Projekt Teden boja proti melanomu, ki ga Združenja slovenskih dermatovenerologov v sodelovanju z La Roche-Posay organizira že 7. leto, pomembno prispeva k večjemu poznavanju problematike melanoma med Slovenci in uspešnejšemu zdravljenju. Svoje poslanstvo letos nadaljujejo pod geslom Kožni rak lahko opazimo! in poleg izobraževanja zagotavljajo tudi preventivne preglede kožnih znamenj za člane Sindikata policistov Slovenije, ki so zaradi narave svojega dela pogosto izpostavljeni soncu.

Melanom lahko opazimo

Melanom je najmanj pogosta oblika kožnega raka, a zato najnevarnejša, saj se hitro razširi v sosednja tkiva in različne organe, pojavi pa se tudi pri mlajših osebah. Obenem je melanom ena redkih bolezni, ki jo lahko dejansko opazimo in pravočasno ukrepamo.

melanom pasica

Vsako leto več kot dvema milijonoma svetovnega prebivalstva diagnosticirajo kožni rak. Glede na poročilo organizacije Združenih narodov pa se bo ta stalno naraščajoča številka med letoma 2000 in 2015 še podvojila v državah, kjer je večina prebivalstva belopolta.


Asist. Aleksandra Dugonik, dr. med.,
Dermatovenerološki oddelek UKC Maribor, Predsednica Združenja slovenskih dermatovenerologov:

»Delo dermatologa je vsak dan povezano z odkrivanjem melanoma, njegovo histopatološko potrditvijo in zdravljenjem. Prav vsak segment tega dela je zahteven, zdravljenje napredovale oblike pa še vedno dokaj neuspešno. Mislim, da smo lahko bolezni kos predvsem z delom na dveh področjih:

1.) Z intenzivnim raziskovanjem vzrokov in epidemioloških značilnosti bolezni;

2.) Z intenzivnim in pravilnim preventivnim delom, ki bo ljudi ne glede na starost, spol in izobrazbo uspel seznaniti s to obliko raka ter pripomogel k odkrivanju zgodnjih stadijev bolezni, ko je prognoza preživetja dobra.

Obe področji zahtevata sodobne pristope, ki zagotovo ne morejo biti več produkt entuziastičnega dela posameznikov skozi leta, temveč multidisciplinarno, hitro napredujoče projektno delo, ki ga mora podpreti tudi država.«

Zaščitimo policiste

Združenje slovenskih dermatovenerologov in La Roche-Posay letošnje leto v okviru projekta Teden boja proti melanomu poleg izobraževanja širše javnosti posebno pozornost namenjata policistom.
Člani Združenja slovenskih dermatovenerologov bodo v Tednu boja proti melanomu po celotni Sloveniji odprli vrata svojih ordinacij za prostovoljne preglede policistov, ki so člani slovenskega Sindikata Policistov in jih po prvih ocenah pregledali okrog sto.

Dodatne informacije na spletni strani www.melanoma-day.com

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
19.06.2021. ob 15:56
110,159
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več