Slovenska ginekologinja opozarja na ‘slab’ trend, ki je prisoten tudi v Sloveniji

Zunajtelesna oploditev
Foto: Profimedia

Neplodni par je tisti, ki po enem letu nezaščitenih spolnih odnosov ne zanosi, če je ženska stara do 35 let. Če je starejša, jo zaradi neplodnosti obravnavajo po šest mesecih, starejše od 40 let pa takoj.

Kot pravi ginekologinja prof. dr. Eda Vrtačnik Bokal, dr. med., je zelo slabo, da se nosečnosti pomikajo vse bolj v 40. leta, saj plodnost po 35. letu začne padati, po 40. letu pa praktično strmoglavlja.

Vzroki za neplodnost:

  • 30 odstotkov pri ženskah,
  • 30 odstotkov pri moških,
  • 30 odstotkov pri obeh,
  • 10 odstotkov neplodnosti je nepojasnjenih.

Debelost znižuje plodnost in povzroča motnje v menstrualnih ciklusih.

Zdravljenje neplodnosti

“Za postopek zunajtelesne oploditve je pomembno, da se dobi večje število jajčnih celic in s tem tudi večje število zarodkov, saj se tako izboljšuje stopnja nosečnosti,” poudarja dr. Vrtačnik Bokalova. Kot razloži, to dobijo s hormonsko stimulacijo, za kar potrebujejo približno 10 do 14 dni. Jajčeca se odvzame, vendar vse jajčne celice niso enako zrele in primerne za oploditev. V laboratoriju se jih nato oplodi, peti dan po odvzemu pa se en do dva zarodka prenese v maternico, ostale pa zamrzne za morebiten kasnejši prenos.

Shranjevanje genetskega materiala

Po besedah ginekologinje postopki zunajtelesne oploditve niso namenjeni zgolj zdravljenju neplodnosti, temveč tudi z namenom shranjevanja genetskega materiala. Shranjuje se pri osebah, ki se zdravijo z zdravili, ki lahko povzročajo neplodnost. To je najpogosteje pri rakavih boleznih, ki se zdravijo s kemoterapijo, obsevanjem ali presaditvijo krvotvornih matičnih celic. Pri bolnicah, kjer nimajo razpoložljivega časa za izvedbo hormonske stimulacije za pridobitev večjega števila jajčec, in pri mladostnicah pred puberteto se namesto jajčnih celic shrani tkiva jajčnikov.

“Shranjevanje genetskega materiala je smiselno tudi pri drugih boleznih, zaradi katerih lahko zaradi bolezni same ali zdravljenja pride do neplodnosti. Tak primer je denimo ovarijska endometrioza (endometrioza na jajčnikih).

Prof. dr. Eda Vrtačnik Bokal

Dr. Eda Vrtačnik Bokal pove tudi, da se v zadnjem času namesto shranjevanja zarodkov vedno večkrat poslužujejo shranjevanja jajčnih celic, saj se življenje lahko spreminja, zarodki so last obeh (ženske in moškega), in za postopek vstavitve zarodka morata soglašati oba.

Predvideva se, da je za eno nosečnost potrebnih 12 – 20 jajčnih celic.

Shranjevanje iz socialnih razlogov

V tujini izvajajo tudi shranjevanje genetskega materiala iz socialnih razlogov, pravi dr. Vrtačnik Bokalova. “Sodobne razmere vplivajo na to, da se nekatere ženske težje odločajo za nosečnost, ne najdejo partnerja, menijo da ni primeren čas za otroka … zato jim v tujini omogočajo shranitev genetskega materiala za kasnejši čas.” Ginekologinja opozori, da je s tem povezanih kar nekaj etičnih dilem.

Kdaj vstavitev zarodka po bolezni?

Nekatere bolnice po končanem zdravljenju rakave bolezni želijo hitro v postopek vstavitve zarodka, vendar lahko s postopkom začnejo šele, ko to odobri lečeči zdravnik, na koncu še razloži dr. Eda Vrtačnik Bokal.

Avtor

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
84,903
01.02.2023. ob 20:31
259
24.01.2023. ob 15:15
1,609
28.10.2019. ob 14:07
836
17.01.2023. ob 13:59
768
18.05.2021. ob 15:18
Preberi več

New Report

Close