Te alternativne metode zdravljenja nespečnosti delujejo

Foto: Profimedia

Ne morete zaspati ali se ponoči velikokrat zbujate? Če se ta vzorec ponavlja vsaj trikrat na teden v obdobju treh mesecev, trpite za nespečnostjo.

Po podatkih New Scientist 10 odstotkov prebivalstva trpi za nespečnostjo, ki, če postane kronična, vpliva na zdravje in našo učinkovitost, kar pomeni, da ima negativne učinke tudi na gospodarstvo.

Kaj lahko naredimo, če si ne želimo pomagati z zdravili, ki imajo mnogokrat stranske učinke, kot sta odvisnost in dnevna utrujenost? Alternativna medicina ponuja več rešitev – od joge do akupresure.

Spletna stran Examine je pregledala 35 študij, ki so trajale vsaj en teden, in sestavila seznam komplementarnih in alternativnih metod zdravljenja, ki so imele pozitiven učinek na spanec. Vključili so manualne in naravne terapije ter tako imenovane “mind-body” vaje, izključili pa psihoterapevtske prijeme, kot je kognitivno-vedenjska terapija, in druge metode, ki vplivajo na um, na primer vaje iz čuječnosti in relaksacijska terapija. Prav tako se niso ukvarjali s svetlobno ali glasbeno terapijo, vplivi telovadbe, aromaterapijo in melatoninom.

Kakovost spanca je bila ocenjena z različnimi meritvami, od katerih sta bili najpogostejši Pittsburgh Sleep Quality Index (vprašalnik za samoocenjevanje, ki ocenjuje kakovost in motnje spanja v obdobju enega meseca) in Insomnia Severity Index, ki je sestavljen iz sedmih vprašanj, kot sta “Kako zaskrbljeni ste zaradi težav s spanjem” in “Kako opazna je za druge vaša težava s spanjem v smislu poslabšanja kakovosti vašega življenja?”.

To so ugotovitve

Akupresura: Z njenimi učinki so se ukvarjale štiri študije, vse so poročale o pozitivnem učinku na kakovost spanja.

Akupunktura: Akupunkturo je pod drobnogled vzelo sedem študij, pet jih je prišlo do zaključka, da je bila bolj učinkovita od pomirjevala in placebo akupunkture. Ena študija poroča, da je akupunktura enako učinkovita kot nasvet o spalni higieni, rezultati sedme pa kažejo, da je pomirjevalo, ki so ga preučevali, bilo bolj učinkovito pri podaljšanju spanca kot akupunktura, akupunktura pa je izboljšala stanje oseb, ki so trpele za motnjami spanca. Prav tako je imela pozitiven učinek na učinkovitost čez dan.

Kava kava (Piper methysticum): Dve študiji sta prišli do zaključka, da kava kava ne vpliva na kakovost spanca, ena pa trdi, da je bila kava kava pri izboljšanju spanca bolj učinkovita od placeba.

Taj či: Štiri od petih študij so pokazale, da je bila ta vadba v kategoriji izboljšanja spanca učinkovitejša od telovadbe.

Aminokislina triptofan: Rezultati treh študij so potrdili, da je triptofan izboljšal kvaliteto spanca.

Baldrijan: Tri od šestih študij so potrdile, da je bil baldrijan pri izboljšanju spanca učinkovitejši od placeba, ki so ga dali kontrolni skupini.

Joga: Šest od sedmih študij pravi, da je bila joga v primerjavi z neimenovano metodo in naravnimi zdravili učinkovitejša pri izboljšanju spanca.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
30
23.04.2024 ob 10:31
1,638
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close