Tako zmedeno sporočilo je voditeljica, ki jo je pred kamero kap, poslala možu

Foto: Profimedia

Po spletu je zaokrožil video Američanke Julie Chin, ki je med vodenjem v živo začela doživljati simptome možganske kapi.

“Danes na … na … na dogodku,“ je pred kamero zajecljala televizijska voditeljica Julie Chin, ki je med vodenjem oddaje nenadoma na eno oko izgubila vid, nakar so se pojavile še težave z govorom, odrevenela pa ji je tudi roka.

“Žal mi je, nekaj se to jutro dogaja z mano. Opravičujem se,“ je nato povedala in oddajo predala vremenarju. Njeni kolegi so takoj prepoznali, da je stanje resno, in poklicali reševalce. Preiskave so pokazale, da je doživljala zgodnje simptome kapi. Na Facebooku je sporočila, da obstaja še nekaj vprašanj, a bo po vsej verjetnosti popolnoma okrevala.

Zmedeno sporočilo soprogu

40-letnica je sedaj objavila sporočilo, ki ga je takoj po vodenju poslala možu. Tudi iz njega je razvidno, da je nekaj hudo narobe. “Potrebujem pomoč. Nekaj ne teče danes. Moje delo ne dela, moje pomoč moje,“ je zapisala.

Še nikdar nisem poslala takega sporočila. Prikazuje pa moje mentalno stanje tistega jutra. Besed mi kljub trudu ni uspelo zložiti na pravi način.“

Voditeljica bi sedaj rada izvedela, kaj je bil vzrok za začetek možganske kapi. Pravi, da nima družinske anamneze, meni pa tudi, da se s stresom spopada na zdrav način, zato so jo simptomi šokirali. “Tisto jutro sem se počutila odlično. Dobro sem spala. Napoved, ki je nisem bila zmožna prebrati, sem napisala sama. Vedela sem, kaj želim povedati, a besed nisem mogla izustiti.“

Med simptome možganske kapi spadajo izguba ravnotežja, spremembe vida, povešenost/paraliza obraza, nerazločen ali zmeden govor, glavobol in otrplost roke ali noge zlasti na eni strani telesa.

V nevarnosti so tudi mladi

Možganska kap, izguba možganske funkcije, ki jo povzroči prekinitev dotoka krvi v možgane ali razpok žile s krvavitvijo, naj bi v Sloveniji prizadela kar 4.000 ljudi na leto, usodna je za tretjino bolnikov. 

Vrsta možganske kapi, ki jo opazimo pri mlajših ljudeh, se običajno razlikuje od tiste, ki jo zdravniki opazijo pri starejših bolnikih. “Obstajajo nekatere težave, povezane s srcem, za katere se zdi, da so vzrok za možgansko kap pri mladih,” pravi Andrew Russman, nevrolog iz Clevelanda. Teh težav se mladi na žalost mnogokrat ne zavedajo. Med vzroki za kap pri mlajši generaciji so težave s strjevanjem krvi in luknjice v srcu, ki jih ima približno ena od štirih oseb, in to od rojstva, a zanje ne vedo. Arterijska disekcija (raztrganina) pa naj bi povzročila kar 45 odstotkov kapi pri osebah mlajših od 45 let.

Avtor

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
148,091
26.11.2022. ob 08:45
287,748
25.11.2022. ob 08:29
110,655
26.11.2022. ob 09:40
Preberi več

New Report

Close