Tako učinkovit je v resnici prekinitveni post, pravi raziskava

Foto: Profimedia

Prekinitveni post (intermitentno postenje) je oblika postenja, pri katerem se oseba izmenično prehranjuje in posti.

Predhodno opravljene raziskave kažejo, da prekinitveni post pri ljudeh in živalih zmanjšuje telesno maščobo, pri čemer se ohrani pusta telesna masa. Tak način naj bi bil tudi bolj učinkovit pri zmanjševanju telesne teže in telesne maščobe kot kratkoročno omejevanje kaloričnega vnosa.

Prekinitveni post s časovno omejenim prehranjevanjem

Še posebej obetaven naj bi bil prekinitveni post s časovno omejenim prehranjevanjem. To pomeni, da se oseba prehranjuje 10 ur ali manj, preostanek dneva pa posti. Pri glodavcih je tak način prehranjevanja preprečeval s prehrano povzročeno debelost in pomagal pri zmanjševanju telesne teže, navaja Jama Dermatology.

Odrasli, ki se držijo prekinitvenega posta s časovno omejenim prehranjevanjem, pa naj bi v nekaj tednih izgubili od ena do štiri odstotke telesne teže. Poleg tega, naj bi tako prehranjevanje tudi izboljšalo kardio-metabolne procese, kot sta občutljivost za inzulin in krvni tlak.

Kaj kažejo podatki nove raziskave?

Raziskovalci iz Univerze v Alabami so izvedli raziskavo, s katero so želeli potrditi izsledke predhodno opravljenih raziskav. V raziskavi so sodelovale osebe stare med 25 in 75 let s prekomerno telesno težo, ki niso imele sladkorne ali druge kronične bolezni.

90 udeležencev je bilo razvrščenih v eno od dveh skupin: v eni so se prehranjevali v osemurnem časovnem oknu med sedmo uro zjutraj in tretjo uro popoldne (povprečna teža udeležencev je bila 112,3 kilogramov, indeks telesne mase pa 40,1), v drugi so se prehranjevali v 12-urnem časovnem oknu (povprečna teža udeležencev je bila 105,3 kilogramov, indeks telesne mase pa 39,2).

Udeleženci so bili deležni izobraževanja o prehranski dieti z nizkim vnosom kalorij, ki so se je držali 14 tednov, kolikor je trajala raziskava. Vsi so zajtrkovali ob približno istem času in so bili telesno aktivni od 75 do 150 minut na teden. Bolniki so bili adherentni pri obeh načinih prehranjevanja – režimu so sledili povprerčno šest dni na teden in so poročali, da so bili zadovoljni z načinom prehranjevanja.

Zmanjšanje telesne teže in izboljšanje počutja

V obeh skupinah so udeleženci dosegli klinično pomembno znižanje telesne teže: 6.3 kilograme so v povprečju izgubili v skupini, ki se je prehranjevala znotraj osemurnega časovnega okna. Štiri kilograme pa so v povprečju izgubili tisti, ki so se prehranjevali v 12-urnem časovnem oknu. Daljše obdobje postenja ni negativno vplivalo na pusto telesno maso, kar je tudi zelo pomembno, poudarjajo raziskovalci.

Dodatno so udeleženci, ki so se prehranjevali znotraj osemurnega časovnega okna, poročali tudi o pomembnem izboljšanju razpoloženja, predvsem kar se tiče utrujenosti, občutkov potrtosti in depresije. Tak način prehranjevanja pa je vplival tudi na statistično pomembno znižanje diastoličnega krvnega tlaka, ne pa tudi sistoličnega. Skoraj polovica bolnikov iz te skupine (41 %) je tudi po zaključku raziskave nadaljevala s tem prehranjevalnim režimom.

Prehranjevanje v osemurnem časovnem oknu je bolj učinkovito pri zmanjševanju telesne teže kot uživanje hrane v obdobju 12 ali več ur.

Raziskovalci priznavajo, da ima njihova raziskava tudi nekaj omejitev, denimo relativno kratek čas trajanja, da je bilo vključenih več žensk, poleg tega so udeleženci o telesni aktivnosti poročali sami, zaradi česar ni nujno, da so vsi poročani podatki res natančni.

Avtor

N. K.

New Report

Close