Tako boste najhitreje odkrili, če se pojavijo kakšne spremembe

Rak dojk, roza pentlja
FOTO: Angiola Harry, Unsplash

3. marec je svetovni dan trojno negativnega raka dojk (TNRD). Gre za bolj agresivno obliko raka dojk, ki prizadene mlajše ženske in ima slabšo prognozo.

Trojno negativni se imenuje, ker na rakavih celicah niso izraženi estrogenski, progesteronski receptorji niti HER 2 receptorji.

TNRD predstavlja od 10 do 20 odstotkov vseh primerov raka dojk.

Kot je za EuropDonno povedala specialistka onkologinja dr. Simona Borštnar, dr. med., je TNRD res prognostično slabši od drugih podtipov raka dojk, vendar je kljub temu kar 70-odstotno ozdravljiv.

“Verjetnost ponovitve je bolj verjetna zgodaj, v dveh do treh letih po začetnem zdravljenju, možnost, da se ponovi pozneje, je izjemno majhna,” je pojasnila.

Prav to je razlika v primerjavi s hormonsko odvisnimi raki dojk, ki pa so prognostično gledano boljši, vendar se lahko bolezen ponovi kadarkoli, tudi po več desetletjih.

Redno samopregledovanje

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. Po priporočilih Onkološkega inštituta naj z rednim pregledovanjem dojk ženske pričnejo po 20. letu starosti. Najbolje, da postane rutina, ki jo izvajajo vsak mesec, med sedmim in desetim dnem po prvem dnevu menstruacije.

Ženske, ki menstruacije nimajo, naj samopregled prav tako opravijo enkrat mesečno, vsakič na isti dan. Tako ženske najhitreje spoznajo svoje dojke in hitreje ugotovijo, če se pojavijo kakšne spremembe.

Viri:

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,787
22.03.2023. ob 14:57
1,368
23.02.2023. ob 18:35
156
05.01.2022. ob 10:26
930
13.06.2021. ob 09:01
Preberi več

New Report

Close