Tako preprosto lahko na dopustu preverite ali so v jogiju stenice

Stenice na postelji
Foto: Profimedia

Preberite nasvete zdravnika, kako zmanjšati verjetnost, da iz potovanja domov prinesemo ‘dodatno prtljago’ – stenice.

Ameriški družinski zdravnik dr. Jason Singh je v TikTok videu opozoril, česa naj na dopustu ne počnemo, da ne pride do infestacije naše prtljage s stenicami.

“Koliko od vas popolnoma razpakira svoja oblačila iz kovčka v hotelsko garderobo?” je vprašal svoje sledilce dr. Singh. “Hotelske komode, zlasti tiste, ki so narejene iz lesa ali imajo spoje in razpoke, predstavljajo tveganje za infestacijo s stenicami,” je dodal in opozoril, da te kose pohištva redko očistijo.

Namesto v predale, oblačila shranite v …

Namesto, da svoja oblačila shranimo v predale, dr. Singh predlaga, da jih obesimo v omare ali pa imamo preprosto shranjene v svojem kovčku. Zdravnik pa je delil tudi preprost način, kako stenice izvabimo iz skrivališč.

S hotelskim sušilnikom za lase na najvišji nastavitvi toplote pihajte vroč zrak vzdolž šivov vzmetnice in v razpoke. Vročina bo prisilila stenice, da se skrijejo iz skrivališč in jih boste lažje opazili.

Dr. Jason Singh

Kaj so stenice?

NIJZ piše, da so posteljne stenice žuželke, velike približno od enega do sefem milimetrov, so rumeno-rjave barve (po hranjenju so lahko tudi rdeče ali temno rjave barve). Po svetu so razširjene v zmerno toplih in tropskih področjih. Hranijo se s krvjo. So majhne, a jih s prostim očesom lahko vidimo. Lahko se skrivajo v razpokah in šivih vzmetnic, oblazinjenem pohištvu, hrbtnih straneh postelj, za slabo pritrjenimi tapetami posteljnega dna, potujejo pa lahko s pohištvom, prtljago, obleko in drugimi osebnimi stvarmi. V naše postelje jih običajno prinesemo s potovanj. So nočne živali in pridejo na plan ponoči zato, da se bodo hranile z našo krvjo.

Brez sesanja krvi lahko stenice preživijo tudi več mesecev. Lahko napadejo tudi domače živali. Pik posteljne stenice je lahko neprijeten, saj pičeno mesto lahko kasneje močno srbi in se tudi okuži.

V povprečju stenice živijo šest do dvanajst mesecev. Samice izležejo dve do tri jajčeca na dan, v roku 10 dni se jajčece izvali. Najboljše pogoje za razmnoževanje imajo takrat, ko so prisotni gostitelji, na katerih se hranijo. So odporne žuželke, preživijo pri temperaturi -10 stopinj C, odporne so tudi na pomanjkanje vlage. Temperatura, višja od 45 stopinj C, jih uniči v sedmih minutah.

Raziskava ameriškega Nacionalnega združenja za obvladovanje škodljivcev (National Pest Management Association) je pokazala, da je kar 68 odstotkov hotelov in motelov nagnjenih k infestaciji s stenicami, v zadnjih dveh letih pa je bil opažen porast za kar 278 odstotkov.

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,668
28.10.2022 ob 14:48
2,906
17.04.2024 ob 13:19
51,227
13.07.2024 ob 18:36
32,548
29.12.2022 ob 00:02
24,676
13.05.2021 ob 11:44
Preberi več

Več novic

New Report

Close