Tako nevarno je lahko pomanjkanje magnezija

Foto: Profimedia

Kako prepoznati simptome pomanjkanja magnezija.

Hipomagnezemija ali pomanjkanje magnezija je mnogokrat spregledana zdravstvena težava, ki pa lahko, če traja dalj časa, pripelje do resnejših zdravstvenih stanj, kot so težave s srcem, visok pritisk, sladkorna bolezen, osteoporoza in migrene.

Dr. Carol Dean v knjigi The Magneium Miracle piše, da lahko pomanjkanje magnezija povzroči tudi depresijo, Alzheimerjevo bolezen, Parkinsonovo bolezen, težave z zobmi, cistitis, hipoglikemijo, nespečnost in artritis.

Podobno kot kalcij tudi magnezij igra pomembno vlogo pri razvoju kosti in zob. V sodelovanju s kalcijem, natrijem in kalijem je vključen v procese prenašanja signalov v sistemu živčevja ter kontrakcijo mišic. Sodeluje pri prebavi in presnovi maščob in beljakovin, pomemben pa je tudi pri izločanju paratiroidnega hormona, ki skrbi za normalne vrednosti kalcija v krvi. Po absorpciji v črevesju se magnezij skladišči v kosteh, mišicah, celicah in izven celični tekočini. V medicinske namene se uporablja zlasti pri aritmiji ter spodbujanju krčenja maternice pri nosečnicah,“ pišejo na spletni strani Nacionalnega Inštituta za javno zdravje RS (NIJZ), kjer tudi pravijo, da je primarno pomanjkanje magnezija zaradi prenizkega vnosa s hrano redko.

Do pomanjkanja magnezija lahko pride zaradi kroničnega alkoholizma, sladkorne bolezni, prebavnih težav, Crohnove bolezni, pogostega bruhanja ali dolgotrajne driske, bolezni ledvic, predolge uporabe diuretikov, uživanja določenih zdravil (na primer zdravil proti refluksu ali želodčnim razjedam), hiperparatiroizma, ciroze jeter in tudi zaradi pretirane športne dejavnosti. Raziskave so pokazale tudi, da so bile ravni magnezija nižje pri astmatikih.

Katera živila so bogata z magnezijem?

“Vsaj 50 mg magnezija najdemo v 100 g: žit, artičok, špinače, polnozrnatega kruha, rdečega mesa, stročnic, brazilskih oreškov, mandeljnov in arašidov, sončničnih in sezamovih semen, tofuja …,“ razlagajo pri NIJZ. Veliko magnezija je tudi v mleku in mlečnih izdelkih, ribah, krompirju, ohrovtu, soji, jagodičevju, pomarančah in bananah.

Koliko magnezija potrebujemo?

Ženske, stare nad 25 let, bi morale na dan zaužiti 300 mg magnezija, moški 350 mg. Mladostniki na dan potrebujejo več magnezija – 400 mg, tako kot tudi nosečnice (310 mg na dan) in doječe matere (390 mg na dan).

To so simptomi pomanjkanja magnezija

  • izguba apetita
  • želja po čokoladi (kakav je živilo, ki naj bi vseboval največ magnezija na gram)
  • slabost, bruhanje
  • izčrpanost
  • mišični krči in mišična šibkost
  • tresenje
  • odrevenelost in mravljinčenje v okončinah
  • zaspanost
  • aritmija
  • razdražljivost, apatija, sprememba osebnosti

Med.over.net bo 4. junija na Festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici poskrbel za vaše zdravje. Obiščite nas pri naši stojnici in pridite po svojo dozo magnezija ter na terapijo za dušo – s kosmatinci in drugimi živalmi, ki komaj čakajo na druženje z vami.

O avtorju

I. K.

New Report

Close