Tako lahko jedilnico spremenite v srce vašega doma

Uredništvo, 08. april 2020.

Stanovanje je trenutno za večino od nas naš celotni svet. Potovanja so po novem sprehod iz spalnice v kopalnico in nato v kuhinjo in dnevno sobo. Če želimo biti bolj pustolovski, se odpravimo na balkon ali vrt, če ga imamo. Posledično so deli našega stanovanja, ki jim pred tem nismo posvečali veliko pozornosti, nenadoma postali izjemno pomembni. Tako je tudi jedilnica za marsikoga postala srce doma.

V preteklosti je bila jedilnica ločen, formalen prostor, v katerem so se družine zbrale samo ob obrokih. Danes je veliko bolj priljubljen odprt tloris, pri katerem so kuhinja, jedilnica in dnevna soba združene v enem prostoru. Jedilnica je zato veliko bolj neformalen prostor, kjer se ljudje neprestano zadržujejo in se skozenj sprehajajo. Ker pa so sedaj ti prostori združeni v celoto, mora tudi dizajn vizualno združevati vse tri prostore.

Najbolje je, če si za vse tri prostore izberemo nevtralne barve, ki jih poživijo posamezni elementi v bolj živih barvah. Še posebno jedilnice, ki so v takih prostorih pogosto na sredini, naj bodo nevtralne, da vizualno ne prekinejo prostora. Glede na to, kakšen okus imate, si izberite jedilne mize v lesenih, kovinskih ali steklenih materialih v nevtralnih tonih.

Nova vloga jedilnice

Trenutno jedilnice niso le prehodni prostor, kjer se zbiramo med obroki, temveč jih uporabljamo tudi kot pisalne mize, šolske klopi, dodatni pult pri preizkušanju novih receptov in še marsikaj, pa je še toliko bolj pomembno, da so temu primerno opremljene. Miza je lahko raztegljiva, da jo lahko po potrebi umaknemo, ali pa jo razširimo in pridobimo večjo delovno površino. Tudi jedilni stoli naj bodo čim bolj udobni.

Stoli za jedilnico naj se ujemajo s preostalim pohištvom v prostoru. Večina stolov naj bo v nevtralnih barvah, kakšen pa naj bo v bolj drznem odtenku, ki se sklada s preostalo dekoracijo. Stoli naj bodo oblazinjeni. Še posebno sedaj, ko na njih preživimo kar nekaj časa, nam bo to prišlo zelo prav.

Prijeten in urejen prostor nam bo olajšal čas, ki ga moramo preživeti znotraj. Udobni stoli in jedilna miza pa nam bodo omogočali, da v družbi svojih dragih prijetno preživimo čas v samoizolaciji. Ko se bo ta čas končal, pa ga bomo lahko izkoristili za večje praznovanje v krogu prijateljev in širše družine.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
13.06.2021. ob 13:25
284,295
15.06.2021. ob 19:35
110,159
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več