Tako bi lahko preprečili eno od desetih prezgodnjih smrti

Stetoskop
FOTO: Hush Naidoo Jade Photography, Unsplash

Eno od desetih smrti bi lahko preprečili, če bi odrasli telesno neaktivni ljudje postali redno zmerno aktivni vsaj 75 minut na teden.

Tako je pokazala ena večjih analiz, katere rezultati so bili objavljeni v British Journal of Sports Medicine. V analizo so bile zajete raziskave, ki so vključevale najmanj 10.000 odraslih, skupno 196 raziskav in več kot 30 milijonov ljudi, v katerih so proučevali povezanost telesne aktivnosti in smrtjo iz katerega koli vzroka, zaradi srčno-žilnih bolezni in raka.

Analiza je pokazala, da so osebe, ki so bile redno zmerno telesno aktivne 150 minut na teden, imele manjše tveganje za smrt: 31 odstotkov iz katerega koli razloga, 29 odstotkov zaradi srčno-žilne bolezni in 15 odstotkov zaradi raka.

Če bi se sicer telesno neaktivni ljudje začeli redno gibati vsaj 150 minut zmerne aktivnosti na teden, bi lahko preprečili 16 odstotkov vseh prezgodnjih smrti, če bi se redno gibali vsaj 75 zmerne aktivnosti na teden, pa bi lahko preprečili deset odstotkov.

Raziskovalci pravijo, da je sicer že dolgo znano, da je telesna aktivnost povezana z manjšimi deleži prezgodnjih smrti in izidi kroničnih bolezni, vendar poudarjajo, da bo treba natančneje proučiti še povezavo med količino gibanja in izidi bolezni.

Preberite tudi:

Avtor
Piše

N. K.

New Report

Close