Tri navade za bolj zdravo in daljše življenje

štirje prijatelji se objemajo ob sončnem zahodu
Foto: Helena Lopes, Unsplash

Raziskava je potrdila, da je življenjski slog ključen za bolj zdravo in daljše življenje. Zgledujte se po sredozemskih navadah.

Raziskovalci iz Velike Britanije so devet let spremljali 110.799 odraslih, starih med 45 in 70 let, iz biomedicinske baze UK Biobank. Udeleženci so poročali o svojem življenjskem slogu na treh področjih:

  • Uživanje hrane, značilno za sredozemsko dieto: veliko sadja in zelenjave ter polnovrednih živil.
  • Sredozemske prehranske navade, denimo omejevanje soli in uživanje zdravih pijač.
  • Telesna aktivnost, počitek in družabne navade.

Znotraj vsake kategorije so udeleženci glede na navedene navade dobili točke. Višje število točk je pomenilo večje število navad, ku ustrezajo sredozemskem življenjskem slogu.

Manjše tveganje za prezgodnjo smrt

V času spremljanja je umrlo 4.247 udeležencev raziskave; 2.401 zaradi rakavih bolezni in 731 zaradi srčno–žilnih bolezni, kamor spadata tudi srčna in možganska kap. Po analizi rezultatov so raziskovalci ocenili, da so imele osebe s sredozemskim življenjskim slogom 29 odstotkov manjše tveganje, da bodo prezgodaj umrle, in 28 odstotkov nižje tveganje, da bodo umrle zaradi rakave bolezni, v primerjavi z osebami, ki niso sledile sredozemskemu življenjskemu slogu. Kdor pa je skrbel še za dovolj počitka, redno telesno aktivnost in druženje s prijatelji, pa je imel tudi manjše tveganje za smrt zaradi srčne ali možganske kapi.

Že šest let najboljša po mnenju strokovnjakov

Medijska hiša U.S. News & World Report vsako leto objavi svojo lestvico najboljših diet. Seznam sestavijo s pomočjo skupine zdravstvenih strokovnjakov, vključno s strokovnjaki za prehrano in zdravniki, specializiranimi za sladkorno bolezen, zdravje srca in hujšanje. Pri izboru diet so pozorni na to, kako zdrave in varne so, kako preprosto jim je slediti in ali promovirajo zdrav življenjski slog, ki mu je mogoče slediti na dolgi rok. Sredozemska dieta je bila za najboljšo izbrana že šesto leto zapored.

Raziskave kažejo, da je sredozemska prehrana odličen način prehranjevanja za zmanjšanje tveganja za razvoj kroničnih bolezni, vključno s srčnimi boleznimi, nekaterimi vrstami raka in sladkorno boleznijo. Ker temelji na rastlinski hrani, je tudi odlična dieta za spodbujanje dobrega zdravja črevesja velika prednost te vrste prehrane pa je tudi njena fleksibilnost: večino najljubših obrokov in živil je mogoče vključiti v sredozemsko prehrano, saj nobena hrana ni popolnoma prepovedana. Ker je tako prilagodljiva, je bolj verjetno, da se je bomo lahko dosledno držali – in to je ključ do zdravega prehranjevanja!

Vir: https://www.mayoclinicproceedings.org/pb/assets/raw/Health%20Advance/journals/jmcp/mediterranean-1692219006930.pdf

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close