T-2 življenje prinesel primorskima porodnišnicama novi napravi za zdravljenje zlatenice pri novorojenčkih

Uredništvo, 05. november 2021.
AktualnoGinekologija

V okviru dobrodelnega projekta T-2 ♥ življenje, ki letos poteka v sodelovanju z društvom Slojenčki, je v četrtek v dveh primorskih porodnišnicah potekala slovesna predaja najnovejših naprav za fototerapijo novorojenčkov, ki jih ogroža zlatenica.

Z najsodobnejšo napravo BL70 bodo lahko odslej v šempetrski in izolski porodnišnici poskrbeli za nadaljnje zdravljenje naših najmlajših, družba T-2 pa bo s predajo teh najnovejših, tehnološko dovršenih naprav, do decembra oskrbela vseh 14 slovenskih porodnišnic.

Na naslovni fotografiji utrinek iz Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica (od desne proti levi): strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler, dr. med., spec. orl., predstojnica Ginekološko- porodniške službe Alenka Zavrtanik Čelan, dr. med., spec. gin. por., Andreja Verovšek, koordinatorica projekta društva Slojenčki, Gregor Štampohar, član poslovodstva zadolžen za področje prodaje in marketinga družbe T-2, Monika Kalin Vodopivec, univ. dipl. org., d. m. s., pomočnica direktorja za zdravstveno nego in Ruža Nanut, d. m. s., odgovorna medicinska sestra Oddelka za porodništvo (foto: arhiv T-2)

Medicinskih naprav v porodnišnicah vedno primanjkuje

Za zdravljenje zlatenice pri novorojencih je najbolj učinkovita metoda fototerapija, ki jo na našem porodnem oddelku izvajamo z vsemi razpoložljivimi napravami, a nam teh žal še vedno primanjkuje,” je udeležence na uradni predaji nagovorila Alenka Zavrtanik Čelan, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva ter predstojnica Ginekološko – porodniške službe v šempetrski bolnišnici.

V naši porodnišnici se letno rodi več kot 600 otrok, približno 15 % pa jih v prvih dneh življenja nujno potrebuje ustrezno zdravstveno oskrbo s fototerapijo. Zaradi neravnovesja med nastajanjem  bilirubina v krvi se koža tako pri donošenih kot prezgodaj rojenih novorojencih obarva rumeno. Blaga zlatenica običajno izzveni v prvih dveh tednih, medtem ko lahko pri zahtevnejših oblikah bilirubin povzroči tudi trajno okvaro možganov in invalidnost. Pojav zlatenice obravnavamo tudi kot znak za različna obolenja novorojencev, zato je za uspešnost zdravljenja in razvoj otroka  njeno zgodnje odkrivanje še posebej pomembno. Hvaležni smo za to najsodobnejšo aparaturo, ki za našo porodnišnico pomeni res veliko pridobitev, zato se ob tej priložnosti toplo zahvaljujemo društvu Slojenčki ter družbi T- 2, saj ste nam z napravo BL70 omogočili bolj varno in učinkovito zdravljenje naših najmlajših.

Donacije osebju olajšajo delo in dvigajo kakovost oskrbe

V izolski porodnišnici je zbrane pozdravila predstojnica oddelka za ginekologijo in porodništvo Janja Zver Skomina, dr. med., ki se je na priložnostni slovesnosti toplo zahvalila za donacijo njihovi bolnišnici in izpostavila pomen te pridobitve za njihove uporabnike:

Vsak porod je za družino nepozaben in prelomen dogodek, zato je naša skrb za porodnice in novorojence vsakodnevno vedno v ospredju. Veseli nas, da bomo s to v svetu najnovejšo napravo mamicam odslej omogočili tudi stalni stik z novorojenci, saj jih lahko opazujejo preko kamere, terapijo pa za hranjenje otroka vmes tudi prekinejo. V imenu naše porodnišnice se za donacijo iskreno zahvaljujemo družbi T-2, ki je skupaj z društvom Slojenčki poskrbela, da smo v porodnišnicah opremljeni z res najsodobnejšo tehnologijo, ki nam izdatno pomaga pri zdravljenju novorojenčkov.

t-2-in-slojencki-v-porodnisnici-izola
Alenka Stepišnik, dr. med., predstojnica pediatričnega oddelka, Andreja Verovšek iz društva Slojenčki in Gregor Štampohar, član poslovodstva družbe T-2

Donacija družbe T-2, s katero smo letos združili moči v društvu Slojenčki, poteka v okviru njihovega dobrodelnega projekta T-2 ♥ življenje, naš skupni cilj pa je vse slovenske porodnišnice opremiti z najnovejšo medicinsko napravo BL70, da bi izboljšali pogoje za zdravljenje zlatenice pri novorojenčkih. Gre za največjo enkratno donacijo, pri kateri sodeluje naše društvo. Danes smo tako napravi, ki sta prijazni za uporabo ter omogočata varno terapijo s prilagajanjem doze in časa obsevanja novorojencev, predali že deveti in deseti slovenski porodnišnici,”

je na obeh dogodkih izpostavila koordinatorka akcije Andreja Verovšek iz društva Slojenčki.

Prisotne je še seznanila s podatki, da v Sloveniji tovrstno zdravljenje letno potrebuje okoli 3000 otrok, zato je društvo pod vodstvom predsednice doc. dr. Nataše Tul Mandić s pomočjo družbe T-2 in njihovih partnerskih podjetij že uresničilo enega od ciljev, ki so si jih zastavili v letošnjem letu. Posebej pomemben je, ker vključuje vseh 14 slovenskih porodnišnic, ne glede na njihovo velikost in kraj, in tako vsem staršem prinaša enake pogoje za zdravstveno oskrbo njihovih novorojencev.

Družba T-2 je eden največjih podpornikov letošnje dobrodelne akcije za porodnišnice

T-2 ♥ življenje je projekt, ki ga izvajamo že četrto leto zapored. Najprej smo predali reševalne motorje vsem trem ustanovam, ki pri nas izvajajo tovrstno nujno medicinsko pomoč, letos pa smo se povsem posvetili novorojencem, ki so najranljivejši prav v prvih dneh svojega življenja. Izjemno hitro smo našli skupen jezik z društvom Slojenčki, ki si prav tako kot mi prizadeva za boljšo opremljenost ustanov, zlasti porodnišnic. Zavedamo se, da so novorojenčki vedno deležni vrhunske oskrbe s strani zdravstvenega osebja, zdaj pa jim bodo pri tem v pomoč tudi najsodobnejše naprave, ki so že na voljo na svetovnem trgu,” je ob priložnosti predaje naprav BL70 primorskima porodnišnicama poudaril Gregor Štampohar, član poslovodstva družbe T-2.

Za to, da so se hitro odzvali klicu k dobrodelnosti, se vsem sodelujočim partnerskim podjetjem iskreno zahvaljujem za podporo, prav tako tudi sodelavcem in T-2 naročnikom, ki nam to omogočajo. Novi napravi tako simbolno odražata ljubezen do življenja in staršem prinašata upanje k hitrejši in boljši zdravstveni oskrbi njihovih novorojenčkov.

Dobrodelna akcija Slojenčki poteka na območju celotne Slovenije in vključuje 14 slovenskih porodnišnic. Z njo želijo s pomočjo podjetij donatorjev pridobiti najsodobnejše aparature za zdravljenje novorojencev, hkrati pa zagotoviti sredstva za obnovo porodnišnic in zdravstvenih ustanov, ki delujejo na področju reproduktivnega zdravja. Na ta način bi nosečnicam, porodnicam in novorojenčkom izboljšali tudi fizično okolje v času njihove zdravstvene oskrbe.

O avtorju

Uredništvo

New Report

Close