SZZ odločno proti slabim prodajnim praksam v zavarovalništvu

Uredništvo, 27. oktober 2017.

V SZZ jasno poudarjajo, da odločno nasprotujejo kakršnim koli praksam, ki so v nasprotju z dobrimi poslovnimi običaji.

V zadnjem času je bilo v slovenski javnosti in medijih izpostavljenih nekaj posamičnih primerov domnevno nepoštenih praks pri sklepanju zavarovanj. V Slovenskem zavarovalnem združenju (v nadaljevanju: SZZ) jasno poudarjajo, da odločno nasprotujejo kakršnim koli tovrstnim praksam, ki so v nasprotju z dobrimi poslovnimi običaji ter načeli transparentnosti odnosa z zavarovanci.

Neustrezne prakse sklepanja zavarovanj škodujejo zavarovancem, ne nazadnje pa tudi zavarovalniški panogi. Tako so v preteklih letih posamezne članice SZZ tudi same podale prijave ob zaznavi potencialno nepoštenih prodajno-svetovalnih praks na področju posredovanja zavarovalniških  produktov in storitev.

V SZZ si skupaj s članicami nenehno prizadevajo k izboljšanju praks pri sklepanju zavarovanj. Prav zato tudi nenehno razvijajo priporočila, v pripravi pa so tudi minimalni standardi na tem področju, ki jih SZZ priporoča svojim članicam.

V SZZ jasno poudarjajo, da odločno nasprotujejo kakršnim koli praksam, ki so v nasprotju z dobrimi poslovnimi običaji ter načeli transparentnosti odnosa z zavarovanci.

Prav tako želijo poudariti, da na osnovi posameznih primerov, ki se navkljub notranjim kontrolam lahko zgodijo na trgu, razmer ni mogoče posploševati na celotno slovensko zavarovalno panogo, na katerem deluje več kot 20 uveljavljenih zavarovalnic z dolgoletno tradicijo in korektnim odnosom do svojih zavarovancev. Takšno posploševanje ne koristi nikomur in ne bo pripomoglo k izboljšanju na tem področju.

SZZ in njegove članice se tega problema zavedajo, zato sodelujejo z različnimi organizacijami in parterji pri krepitvi zavedanja o pomenu primernih zavarovanj in osveščanja potrošnikov. Tako je združenje konec leta 2015 skupaj z Zvezo potrošnikov Slovenije pripravilo projekt osveščanja potrošnikov pri sklepanju življenjskih zavarovanj. Ključne informacije, med drugim, na kaj morajo biti potrošniki še posebej pozorni pri sklepanju tovrstnih zavarovanj, kakšne so njihove pravice in kam se obrniti za pomoč, so vseskozi dostopne na spletnih straneh Združenja (http://www.zav-zdruzenje.si/). Enako je na naši spletni strani dostopna prezentacija Zveze potrošnikov Slovenije, v kateri le ta opozarja na pasti prodajnih postopkov (http://www.zav-zdruzenje.si/dnevi-slovenskega-zavarovalnistva/18-dnevi-slovenskega-zavarovalnistva-2011/).

V Slovenskem zavarovalnem združenju poudarjajo, da vse sume morebitnih nepoštenih praks pri sklepanju zavarovanj prijavijo tako sami zavarovalnici, na katero se tovrstna praksa nanaša, kot tudi pristojnemu nadzornemu organu, to je Agenciji za zavarovalni nadzor. Prav tako se lahko potrošniki obrnejo tudi na Slovensko zavarovalno združenje, pri katerem deluje tudi Varuh dobrih poslovnih običajev v zavarovalništvu, ki skrbi za spoštovanja Zavarovalnega kodeksa s strani zavarovalniške panoge.

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
19.06.2021. ob 15:56
110,158
19.06.2021. ob 16:43
Preberi več