Swing

Uredništvo, 14. oktober 2013.

Swing je družina plesov, ki se je v poznih 1920-tih iz plesnih dvoran New Yorka razširila po celem svetu.

Swing je družina plesov, ki se je v poznih 1920-tih iz plesnih dvoran New Yorka razširila po celem svetu. Razvil se je kot plesni odziv na glasbo jazz orkestrov in skupin, ki je ravno takrat dobivala živahnejši ritem in drznejše aranžmaje. Prvotni plesalci swinga so bili temnopolti,kmalu pa je ta igrivi ples začaral tudi preostalo Amriko in kasneje svet.

Swing v Sloveniji

VintageSwingFestival2010-2Swing je v Sloveniji novejši pojav. Prve povezave Slovencev s Swingom segajo v konec druge svetovne vojne, ko so to zvrst v Italijo prinesli ameriški vojaki. Vendar se ples v povojno, takrat komunistično Slovenijo zaradi ameriškega izvora ni mogel v večji meri razširiti.

O resničnih začetkih Swinga v Sloveniji lahko govorimo od leta 2005 dalje, ko so se z ustanovitvijo Swing-Rockabilly društva, imenovanega Vintage, začnele organizirati prve Swing plesne in glasbene prireditve, intenzivna medijska predstavitev Swing plesne zvrsti in glasbe, začetek Swing plesnih tečajev ter plesov na tedenski bazi. Društvo Vintage je ustanovila skupina mladih entuziastov, večinoma študentov, ki jih je združilo veselje do plesa, swing in Rock & Roll glasbe ter zanimivega Swing stila oblačenja.

Vintage swing (nastopajoči/plesoči)

Prva beseda, ki je pri nas najtesneje povezana s swingom je gotovo VINTAGE. Je organizacija, ki je kriva za to, da slovenci vemo, kaj je swing.Vintage je društvo, ki združuje plesalce swinga, ljubitelje rockabilly, jazz, swing in surf glasbe, specializirane DJ-e, dizajnerje, ki ustvarjajo z elementi rock&rolla in swinga, glasbenike, inštruktorje plesa, koreografe in še.
Kot vodilna swing in rockabilly struja pri nas je Vintage ustanovil 1.specializirano plesno šolo za swing, organizira velike glasbeno-plesne prireditve, plesne festivale, koncerte, tedenske plesne in glasbene večere pa vse do tematskih zabav.

VintageSwingFestival2010-1

www.vintage.si

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,486
12.07.2021. ob 21:25
110,194
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close