Svetovni dan Zemlje 2016 – Posadite drevo

Ob Svetovnem dnevu Zemlje posadite drevo in prispevajte k bolj čistemu in zdravemu planetu.

Vsako leto se 22. aprila obeležuje obletnica v letu 1970 ustanovljenega okoljskega gibanja za Dan Zemlje.

Gibanje za Dan Zemlje je leta 1970 opozorilo na družbeno zavest in usmerjanje energije v okoljska vprašanja.

Idejo za svetovni dan z osredotočanjem na okolje, je podal ustanovitelj gibanja Dan Zemlje Gaylord Nelson, po tem, ko je bil priča množičnemu razlitju olja leta 1969 v Santa Barbari v Kaliforniji. Ob tej nesreči je dobil navdih, da bi lahko združil moč in energijo ljudi za javno zavest o onesnaževanju zraka in vode ter izsilil vprašanje varstva okolja na nacionalnem političnem dnevnem redu.

22. april je bil izbran za Svetovni dan Zemlje in na ta dan leta 1970 je 20 milijonov Američanov organiziralo množične shode ter zavzelo ulice, parke in dvorane za zdravo, trajnostno okolje. Na tisoče šol in univerz je organiziralo proteste proti poslabšanju okolja. Vsem je bilo skupen »boj« proti razlitju nafte, tovarnam, ki onesnažujejo okolje in elektrarnam, odpadnim vodam, strupenim odlagališčem, pesticidom, avtocestam, krčenjem puščave in gozda ter izumiranju prostoživečih živali.

Kasneje, ob dnevu Zemlje leta 2000, so svetovni voditelji poslali v svet jasno in glasno sporočilo, da želijo hitro in odločno ukrepanje glede globalnega segrevanja in čiste energije za vse državljane po vsem svetu.

Danes pa se boj za čisto okolje nadaljuje še z večjo stopnjo nujnosti, saj postajajo podnebne spremembe in negativni vplivi podnebja vsak dan bolj očitni.

Zato vas pozivajo, da se pridružite svetovnemu dnevu Zemlje in pomagate doseči enega izmed najbolj ambicioznih ciljev – posaditi 7,8 milijarde dreves.

Sajenje dreves je eden izmed glavnih ciljev, ki se izvajajo v čast naše zemlje, boljšega zraka in družbene odgovornosti. Namen te pobude je pomemben učinek na Zemljo, ki bo služil kot temelj za čistejši, bolj zdrav in trajnostni planet za vse.

Zakaj drevesa?

Drevesa pomagajo v boju proti podnebnim spremembam

Absorbirajo odvečne in škodljive emisije CO2 iz našega ozračja. Dejstvo: V enem letu, en ar dreves absorbira enako količino CO2, ki ga povprečno proizvede vozilo v 42 kilometrih.

Drevesa nam pomagajo dihati čist zrak

Drevesa absorbirajo neprijetne vonjave in onesnažene pline (dušikov oksid, amonijak, žveplovega dioksida in ozon) in filtrirajo trdne delce iz zraka, ki se nato »shranjujejo« v listih in lubju.

Drevesa pomagajo skupnostim

Drevesa pomagajo skupnostim doseči dolgoročno gospodarsko in trajnostno okoljsko varstvo ter zagotovitev hrane, energije in dohodka.

Posadite drevo in prispevajte k bolj čistemu in zdravemu planetu!

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,360
12.05.2021. u 13:12
283,841
15.05.2021. u 20:58
110,378
16.05.2021. u 09:34
Preberi več