Kaj moramo vedeti o uspavalih, predpisanih na recept?

Uredništvo, 14. marec 2014.
motnje spanja

Težave s spanjem so globalna epidemija, ki ogroža zdravje in kakovost življenja že skoraj 45 odstotkov svetovnega prebivalstva.

16. marca obeležujemo svetovni dan spanja, ki ga od leta 2008 dalje obeležujemo v petek pred spomladanskim ekvinokcijem. Težave s spanjem so globalna epidemija, ki ogroža zdravje in kakovost življenja že skoraj 45 odstotkov svetovnega prebivalstva. Nespečnost premagujemo na različne načine, ena od zadnjih možnosti so tudi uspavala. Lekarniški farmacevti vam strokovno svetujejo o dobrih alternativah uspavalnim tabletam, tako imenovani higieni spanja, če vam zdravnik predpiše uspavala pa tudi o tem, kako jih pravilno uporabljati, da bodo optimalno delovala.

motnje spanjaNespečnost lahko opišemo s težavami pri uspavanju ter ohranjanju spanca, zgodnje zbujanje in kot ne-krepčilni spanec. Do teh težav prihaja tudi, če nam ne primanjkuje časa in priložnosti za spanje. Nespečnost zaradi slabše koncentracije, motenj razpoloženja in dnevne utrujenosti ovira dnevne aktivnosti, če traja dlje časa, pa pomembno vpliva na kvaliteto življenja. Zoper nespečnost se lahko borimo na različne načine, zadnja možnost so običajno zdravila (uspavala), predpisana na recept. Glede na podatke o izdanih zdravilih se uspavala pogosto uporabljajo, saj je po podatkih ZZZS najpogosteje predpisano uspavalo na seznamu tridesetih največkrat izdanih zdravil v Sloveniji (podatki so za 2012).

Uspavala pomagajo, da lažje zaspimo in omogočijo normalno dolžino spanja, ne pozdravijo pa vzroka nespečnosti. Bojan Madjar, mag. farm., nacionalni koordinator projekta farmacevtske skrbi Vprašajte o svojem zdravilu pri tem opozarja: »Uspavala so običajno namenjena kratkotrajni uporabi, saj ob dolgotrajnejšem uživanju lahko povzročijo toleranco, kar zaznamo z izostankom učinka. Ta se bo povrnil šele ob dvigu odmerka, a bo čez nekaj časa spet izostal. To velja za najpogosteje uporabljana uspavala, ki jih imenujemo benzodiazepini in njim podobna zdravila. Pri teh opozarjamo tudi na odvisnosti in pojav odtegnitvenih simptomov ob nenadni ukinitvi po dolgotrajnejši uporabi. Pojavijo se nekaj ur oziroma v roku dveh dni po ukinitvi uspavala in lahko trajajo tudi do 6 tednov, včasih celo dlje. Kažejo pa se lahko z nemirom, napadi panike, znojenjem, glavobolom, tresenjem, slabostjo, pospešenim bitjem srca, mišičnimi krči, idr. Pogosto se v takem primeru pojavi še povratna nespečnost, ki je največkrat celo izrazitejša, kot pred zdravljenjem.«

Uspavala niso idealen način boja zoper nespečnost, zato naj predstavljajo rešilno in hkrati kratkotrajno možnost takrat, ko je najhuje. Predvsem z vidika varnosti je zelo pomembno, da uspavala uporabljamo tako, kot svetuje zdravnik, torej občasno in/ali krajši čas.

Prav tako je zelo pomembno upoštevati navodila lekarniškega farmacevta ob izdaji zdravila. Praviloma jih je treba zaužiti tik pred odhodom v posteljo, saj lahko učinek hitro nastopi. Seveda to ne velja za vsa uspavala, saj se nekatera zaužijejo nekaj časa prej. Vsekakor pa si po zaužitju moramo vzeti vsaj osem ur časa za spanec. V tem času so lahko precej motene naše psihomotorične sposobnosti, zato pod vplivom uspaval ne smemo upravljati vozil in strojev. Obenem je potrebno upoštevati, da se zaspanost lahko pojavi še naslednje jutro, posebno pri tistih zdravilih, ki se iz telesa počasneje izločajo. Če kot uspavalo uporabljamo katerega izmed benzodiazepinov in njim sorodnih zdravil, ne smemo piti alkoholnih pijač, saj alkohol zveča njihovo delovanje na osrednje živčevje. Pri večini uspaval je treba upoštevati, da lahko zaužitje zdravila s hrano upočasni nastop učinka. To je tudi v skladu s higieno spanja, ki odsvetuje (obilne) obroke pred odhodom v posteljo.

Pomembno je tudi upoštevati, da lahko uspavala stopajo v neželeno medsebojno delovanje z drugimi zdravili. O tem se lahko prepričamo v navodilu za uporabo zdravila, še bolje pa je, da se o varni uporabi različnih zdravil posvetujemo z zdravnikom in lekarniškim farmacevtom.

Če uporabljamo uspavala benzodiazepinskega tipa ali njim podobna neprekinjeno dalj časa in bi jih radi prenehali uporabljati, se je vsekakor dobro obrniti na zdravnika, ki bo predstavil način postopnega ukinjanja zdravila. Obenem je priporočljivo, da preden se zatečemo k zdravilom ali ko jih ukinjamo, preizkusimo druge možnosti načina premagovanja nespečnosti, tako imenovano higieno spanja, o čemer lahko svetuje tudi lekarniški farmacevt.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,421
07.07.2021. ob 00:49
284,477
12.07.2021. ob 21:25
110,191
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close