Svetovna zdravstvena organizacija sporočila odlično novico

U. L., 21. maj 2021.
AktualnoZdravje

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sporočila, da so cepiva učinkovita proti vsem različicam, a opozarja, da je napredek v boju s covidom-19 krhek, zato ne smemo ponoviti napak, ki smo jih storili lani.

Napredek v boju proti pandemiji novega koronavirusa ostaja krhek in mednarodnim potovanjem bi se morali še naprej v čim večji meri izogibati, je danes opozoril regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans Kluge. Zatrdil je sicer, da so odobrena cepiva učinkovita proti vsem različicam virusa. “Soočeni z nenehno grožnjo in novo negotovostjo moramo še naprej ostati pazljivi ter dvakrat premisliti ali se izogibati mednarodnim potovanjem,” je izpostavil na današnji redni tedenski novinarski konferenci.

Kot je spomnil, da se lahko sedanji “žepi povečanega širjenja okužb” na evropski celini hitro znova razširijo. T. i. indijsko različico, ki bi lahko bila bolj nalezljiva, so doslej potrdili v najmanj 26 od skupno 53 držav evropske regije WHO.

Cepiva učinkovita proti različicam Kluge sicer vztraja, da “se vse različice virusa covida-19, ki so se doslej pojavile, odzivajo na razpoložljiva, odobrena cepiva”. Obenem lahko vse različice nadzorujemo z enakimi ukrepi na področju javnega zdravja in družbe, kot smo jih uporabljali doslej. Doslej je bilo z vsaj enim odmerkom cepiv proti covidu-19 cepljenih le 23 odstotkov evropskega prebivalstva, le 11 odstotkov jih je že cepljenih v celoti. V luči tega je posvaril, da “so cepiva morda luč na koncu tunela, a nas ta luč ne sme zaslepiti”. Število tedensko potrjenih novih okužb v evropski regiji je v minulem mesecu sicer upadlo za skoraj 60 odstotkov, z 1,7 milijona na okoli 685.000 prejšnji teden. “A ta napredek je krhek. Enkrat smo že bili tukaj. Ne ponovimo napak, ki smo jih naredili v tem času lani” in so pripomogle k temu, da je pandemija covida-19 nato znova udarila z vso močjo, je opozoril.

Članek je bil prvotno objavljen na Žurnal24 Več

O avtorju

U. L.

New Report

Close