Sva lahko res samo prijatelja?

Uredništvo, 06. avgust 2015.

Najverjetneje se nam je večini že porajalo vprašanja; ali sva lahko z žensko/moškim res samo prijatelja? Preberi, kaj pravi …

Najverjetneje se nam je večini že porajalo vprašanja; ali sva lahko z žensko/moškim res samo prijatelja? Ali lahko pride med nama do privlačnosti, ki bo večja, kot sva si kdaj koli sploh lahko predstavljala?

Ljudje smo zanimiva bitja. Tudi ko imamo svojega stalnega partnerja nas vseeno še navda z precejšno mero adrenalina, če nas kakšna ženska/moški lepo pogleda. Daje nam občutek, da smo privlačni še za nekoga, razen za svojega partnerja.

Mnoge raziskave so želeli ugotoviti, ali sta heteroseksualni moški in ženska lahko samo prijatelja, ali je to nemogoča stvar. Vprašanje je porajalo številne debate, toda v osnovi ostaja še vedno neodgovorjeno. Vsakodnevne izkušnje nas namreč venomer učijo, da ne-romatična zveza med fantom in puncom ne more obstajata. Ljudje smo ves čas bolj ali manj v stiku z drugimi ljudmi in nekaterih stvari enostavno ne moremo preprečiti, pa če si še tako želimo. Slej ko prej lahko pride do privlačnosti vsaj z ene strani in kmalu zgolj nedolžno prijateljstvo ni več tako nedolžno.

Raziskave pa so tudi pokazale, da so moški svojim ženskim prijateljicam veliko bolj privlačni (24%), kot obratno in so hkrati tudi bolj navdušeni za dogovore in zmenke.

Geoffrey Graif (Univesity od Maryland School of Social Work) pravi, da sta moški in ženska lahko prijatelja, toda vseeno veljajo določena opozorila o obstoju privlačnosti. Pravi, da je platonska ljubezen med moškim in žensko mogoča, toda oboje se zaplete ko pa na plan pride privlačnost z ene, ali obeh strani. Veliko ljudi, ki jih je zajel v intervjuju so potrdili, da so v svojim sedanjim/preteklim partnerjem bili naprej prijatelji, potem pa se je ta vez spremenila.

Po eni strani so moške in ženske res lahko samo prijatelja, toda to vseeno ne pomeni, da ne mislita drug na drugega na drugačen, bolj naklonjen način. Sicer pa je to lahko ostanek našega nagona, ki smo ga kot socializirani ljudje že dokaj obvladali. Zagotovo nič ni narobe, če punce ali dekleta kdaj na pomislimo na svoje prijatelja na način, ki ni ravno prijateljski, pomembno je, da se te misli ne sprevržejo v dejanje. Sicer pa smo vsi krvavi pod kožo.

Gabrijela Ploj, dipl. psih.

Viri in literatura:

Ward, A. F. (2012). Men and woman can¨t be just fiends. Scientific American.

Greif, G. (2011). Can man and woman just be friends? Psychology today.

Vabljeni k obisku forumov Mladi, ljubezen in spolnost ter 18-30: Adolescenca in mladi odrasli, kjer vam bo z veseljem svetovala avtorica prispevka.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
13.06.2021. ob 13:25
284,296
20.06.2021. ob 17:48
110,159
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več