Suha, rdeča, rapokana … Kaj vam sporoča vaša koža?

Zdaj, ko ste doma ves dan, končno imate dovolj časa, da se posvetite sebi, predvsem pa svoji koži. To je priložnost, da jo bolje spoznate, ji prisluhnete in razumete, kaj vam sporoča. Gre za izjemno priložnost, da poglobite odnos s svojo kožo. Če ste do zdaj z njo imeli nesporazume in težave, kot so srbečica, rdečica ali luščenje, imate zdaj priložnost, da se ji posvetite in težave dokončno odpravite.

Ali ste vedeli, da vaša koža skriva mikro vesolje, ki je bilo vedno njen sestavni del? Gre za mikrobiom, ki ga sestavljajo mikroorganizmi.

»Na koži živi kar 100 milijard mikroorganizmov. Od tega so 75–80 % bakterije, 10–20 % virusi, 5–10 % pa glivice,«, pravi dr. med. Olga Točkova, specialistka dermatovenerologije. Raznolikost mikrobioma je odvisna tudi od posamezne osebe – spola, starosti, imunskega sistema, genetike, življenjskega sloga in higienskih navad, dodaja.

Za zdravje mirkobioma je nujno ohranjanje ravnovesja med »dobrimi« in »slabimi« bakterijami.
»Ravnovesje mikrobioma pa ohranjamo tako, da prijateljske bakterije zavzemajo prostor in odvzemajo hranljive sestavine škodljivim bakterijam ter tako preprečijo njihovo razmnoževanje«, pove dr. Točkova. Do kožnih bolezni, kot so infekcije in vnetja, prihaja ko se ravnovesje mikrobioma poruši.

Torej, pomembno je vedeti, da lahko vplivate na ravnovesje mikrobioma, predvsem z načinom življenja. To, da ste zdaj doma, vam lahko pomaga, saj imate čas za temeljito opazovanje kože in branje signalov, ki vam jih pošilja. Hkrati pa si pogosto umivajte roke – za vsak slučaj!

Kaj vaši koži ne ustreza in zakaj prihaja do atopije, srbečice in pekočega občutka?

Neravnovesje kožnega mikrobioma, do katerega pride, ko ena bakterija iz skupine stafilokokov prevzame več kot tretjino ekosistema mikrobioma, povzroči nastanek infekcij in izbruh atopije. Pride do kroničnega vnetja kože, ki ga spremljajo srbečica, pekoč občutek, rdečica in luščenje. Patogene bakterije se združujejo in gradijo svoj zaščitni sloj (biofilm). Zato je tudi z zelo učinkovito terapijo težko predreti do njih. Vnetni procesi na koži s časom prerastejo v kronični atopijski dermatitis ali ekcem.

Glede na to, da ste trenutno doma in veliko časa posvečate umivanju in razkuževanju rok, lahko povzročite neravnovesje mikrobioma rok ali poškodbo kožne pregrade. Nekoč gladka, nežna koža rok, lahko postane groba in suha.

Pomembno je, da si ne ustvarjate dodatnega stresa, ne glede na to, ali imate atopijo, težave z rdečico, srbečico, luščenjem ali suho kožo. Osredotočite se na iskanje dolgoročnih rešitev.

Podjetje La Roche-Posay je na podlagi raziskav mikrobioma našlo način, da vam pomaga. Izdelki linije Lipikar vsebujejo patentirane aktivne sestavine, ki ponovno vzpostavijo ravnovesje mikrobioma, obnavljajo kožno pregrado in jo pomirjajo, kožo pa naredijo gladko ter ji povrnejo lipide. Med njimi je nov izdelek Lipikar Baume AP+M, ki vsebuje aqua posae filiformis, sestavino, ki nastane z gojenjem bakterije Vitreoscilla Filiformis. Z uporabo tega izdelka se na naši koži poveča število probiotičnih bakterij, kar je ključni pogoj za zdravljenje okužb in vnetij ter najhitrejša pot do zdrave kože. Ne le da Lipikar Baume AP+M ponovno vzpostavlja ravnovesje v mikrobiomu, temveč pomaga tudi obnoviti kožno pregrado – na ta način se koža regenerira in stabilizira, da se vnetje ne ponovi.

Kot vsak kakovosten odnos, je tudi odnos med vami in vašo kožo lahko včasih zahteven. Terja posvečenost, nego in nežnost. Zato budite prizanesljivi do svoje kože, negujte jo in ljubezen vam bo zagotovo povrnjena. In ne pozabite na pogosto umivanje rok, zagotovo vam bo odpustila.

Dodatne informacije o mikrobiomu in izdelkih poiščite na spletni strani La Roche-Posay.

Linijo Lipikar lahko kupite tudi na spletni strani lekarne Mačkovec, s 25 % popustom in brezplačno dostavo.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
13.06.2021. ob 13:25
284,295
20.06.2021. ob 00:29
110,159
20.06.2021. ob 12:01
Preberi več