Študija o učinkovitosti cepiv proti indijski različici

U.L., 24. maj 2021.

Sveža študija odgovarja na vprašanje, ali bodo cepljeni s cepivoma Pfizerja in AstraZenece sploh varni pred indijsko različico covid-19, ki se vse bolj širi po Evropi.

Študijo je izvedlo javno zdravstvo Združenega kraljestva na podlagi spremljanja velikega vzorca cepljene populacije po 5. aprilu. Temeljna ugotovitev je, da dva odmerka obeh cepiv ščitita pred indijsko različico podobno uspešno kot pred britansko različico, ki je v zadnjih mesecih preplavila Evropo, tudi Slovenijo. Raziskovalce v Veliki Britaniji in drugod po Evropi skrbi, da bo zaradi dogajanja v zadnjih tednih britansko kmalu nadomestila še agresivnejša indijska različica, . Študija je zato prinesla veliko olajšanje. Vendar pa obstaja pomembna razlika in sicer sta omenjeni cepivi po treh tednih od prvega odmerka proti indijski različici virusa učinkoviti le 33-odstotno. Proti razvoju bolezni zaradi britanske različice je učinkovitost obeh cepiv že po prvem odmerku 50-odstotna, poroča BBC.

Že dva tedna po drugem odmerku pa Pfizerjevo cepivo v kar 88 odstotkih prepreči simptomatični razvoj indijske različice bolezni, medtem ko je proti britanski učinkovito celo 93-odstotno. AstraZeneca je po istem obdobju po drugem odmerku 60-odstotno učinkovita proti indijski različici, proti britanski pa 66-odstotno. Maksimalna učinkovitost pri tem cepivu nastopi nekoliko kasneje. Avtorji so ob tem opozorili na določene razlike pri ciljnih skupinah, ki so prejele eno ali drugo cepivo – Pfizer je bil v Veliki Britaniji tako praviloma namenjen mlajšim, prav tako je pri AstraZeneci razmik med odmerkoma cepiva daljši. 

Cepivo Moderne niso upoštevali v raziskavi, saj so imeli na razpolago premalo cepljenih s tem cepivom za spremljanje in analizo. Gre za prvo študijo, ki glede indijske različice upošteva podatke iz realnega sveta, torej na podlagi spremljanja cepljenih. 

Prispevek je bil prvotno objavljen na Žurnal24.

Foto: Profimedia

O avtorju

U.L.