Strokovnjak razložil, kako lahko večkrat uporabite isto masko

Uredništvo, 02. april 2020.

Enostaven trik, kako lahko kirurško masko za enkratno uporabo uporabite večkrat (če ne gre drugače).

V razmerah, ko primanjkuje zaščitnih mask, padajo tudi toga pravila o enkratni uporabi zaščitnih mask. Po poročanju New York Timesa osebje v številnih bolnišnicah v ZDA išče načine, kako podaljšati življenjsko dobo zaščitne opreme. V zvezi s tem se v ZDA sprejemajo tudi nove smernice, ki v času nuje bolnišnicam pod določenimi pogoji dovoljujejo tudi prakse, ki bi bile v normalnih razmerah brez pandemije prepovedane. 

Ena izmed bolnišnic v zvezni državni Nebraska je tako začela z dekontaminacijo zaščitnih mask s pomočjo UV žarkov. Kot pravijo, so z UV svetlobo doslej že prežarčili vsako sobo, v kateri se je nahajal pacient s hudo virusno boleznijo, zdaj pa so postopek samo razširili še na zaščitno opremo. “Govorili smo s številnimi drugimi bolnišnicami po državi, ki so začele uporabljati podobne metode,” je dejal John Lowe, vodja bolnišničnega sistema za varnost in izobraževanje. 

Sprememba se je zgodila tudi na administrativni ravni, saj je Center za nadzor in preventivo pred boleznimi, ki deluje kot agencija, pred dnevi sprejel nove smernice, ki bolnišnicam “kot poslednjo možnost” dovoljuje uporabo mask na način, ki jih doslej pravila niso dovoljevala.

Zaščitna kirurška medicinska maska

Tudi navadne kirurške maske iz lekarn niso po uporabi nujno takoj za v smeti. Profesor Klaus-Dieter Zastrow s Higienskega inštituta v Berlinu je razložil enostaven način, kako ji podaljšati življenjsko dobo.

“Pred ponovno uporabo jo posušite pri 80 stopinjah Celzija. Samo postavite jo v predhodno segreto pečico za 30 minut. Maska se bo ​​posušila, vsi virusi pomrejo in ​​zaščito za usta in nos lahko ponovno uporabite.”

Zastrow po pisanju Bilda predvsem opozarja na pravilno nošnjo maske, ki mora tesno prekrivati nos in usta, saj je sicer preventiva zaman. Navadna kirurška maska je sicer predvsem zaščita drugih pred vašimi kapljicami v nasprotju s FFP2 ali FFP3 maskami, ki ščitijo uporabnika. 

“Pred ponovno uporabo jo posušite pri 80 stopinjah Celzija. Samo postavite jo v predhodno segreto pečico za 30 minut. Maska se bo ​​posušila, vsi virusi pomrejo in ​​zaščito za usta in nos lahko ponovno uporabite.”Klaus-Dieter Zastrow

Pozor, čiščenja običajnih kirurških mask se nikar ne lotite z milom ali alkoholom. Testi, ki so jih med zadnjo pandemijo napravili v Hongkongu, so pokazali, da uporaba 75-odstotne raztopine alkohola ali pa umivanje z milom in toplo vodo poškodujejo plasti maske, zato ta ne more več opraviti vloge filtracije in vodoodbojnosti. 

zaščitna maska domača izdelava koronavirus

Kitajski laboratorijski testi so še dokazali, da lahko pravilno izdelana domača maska, narejena z dvema plastema kuhinjske brisače, zagotovi 90-odstotno učinkovitost kirurške maske pri varovanju drugih pred kapljično okužbo. Za zavarovanje sebe pa je zelo učinkovita zaščita plastični vizir pred obrazom, ki ga je tudi mogoče izdelati doma. Kombinacija obojega nudi torej zelo dobro, predvsem pa poceni zaščito.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,834
12.06.2021. ob 11:03
6,932
14.04.2021. ob 16:20
19,810
10.01.2021. ob 11:05
11,804
10.06.2021. ob 11:17
138,797
20.06.2021. ob 14:24
Preberi več