Stres ubija na dolgi rok! #ustavise

anonimni uporabnik, 14. julij 2017
Ostalo

#Ustavi se in si privošči preventivni pregled! Če verjamete ali ne, managerski pregledi pogosto rešujejo življenja.

Ste se kdaj za trenutek ustavili in pomislili na to, kako preživljate svoj vsakdan? Jutranja naglica, zaradi katere se v službo pogosto odpravite brez zajtrka, čez dan številni sestanki, ob katerih pozabite na ali pa nimate časa za kosilo, nešteti telefonski klici ter večinoma delo sede za mizo in pred računalnikom. In tako vsak dan znova od jutra do večera. Svojih pet minut za sprostitev morda najdete v teku pred službo ali pozno zvečer, ko otroci že zaspijo. Pri tem je pravi dosežek, če vam uspe svoj krog odteči brez mobilnega telefona, saj morate biti na voljo ves čas, če bi vas ravno v tistem trenutku poklical vaš šef, poslovni partner ali stranka. Ste se prepoznali v takšnem opisu? Potem je čas, da se ustavite in si privoščite preventivni pregled.

#Ustavi se in si privošči preventivni pregled!

Managerski pregled – kdaj, za koga in zakaj?

»Managerski pregled priporočam predvsem vsem tistim, ki so na delovnem mestu podvrženi stalnemu stresu, ki je v sodobnem svetu postal del vsakdana. Stalna in dolgotrajna izpostavljenost stresu namreč neposredno vpliva na razvoj bolezni srca in ožilja. Če ugotovimo pomembne dejavnike tveganja, se priporoča opraviti tak pregled na eno leto. Pomembno je vedeti, da dejavniki tveganja delujejo počasi, vse do trenutka, ko se že soočimo s težavami,« opozarja prim. Risto Angelski, dr. med., specialist interne medicine, specialist kardiologije in vaskularne medicine, iz Specialistične ambulante Cardial v Ljubljani.

prim. Risto Angelski

Managerski pregled je razširjeni preventivni pregled, namenjen pa je vsem, ki jih zanima širši vpogled v svoje zdravstveno stanje. Prva naloga managerskih pregledov je odkriti dejavnike tveganja in opredeliti začetne spremembe, ki še niso klinično izražene in še ne povzročajo težav.

»Dejavniki tveganja delujejo počasi. Nič ne bolijo in se jim ne mudi. Zato marsikdo zmotno meni, da lahko prenese veliko stresa. Med managerskim pregledom lahko opazimo kakršne koli začetne spremembe ter jih opredelimo kvalitativno in kvantitativno. Pri tem je pomembno, da lahko ukrepamo že pri minimalnih spremembah, ki lahko vodijo v resna in klinično manifestna stanja. Naj kot primer omenim pravočasno terapijo povečanih maščob v krvi, ko naključno odkrijemo oblogo v vratni arteriji. Podobno lahko na primer pri preventivni preiskavi debelega črevesja, kolonoskopiji, odstranimo polip, iz katerega se lahko razvije maligno obolenje,« poudarja prim. Risto Angelski, dr. med., specialist interne medicine, specialist kardiologije in vaskularne medicine, iz Specialistične ambulante Cardial v Ljubljani.

Ker večina ljudi danes nima časa, da bi preventivne preglede opravljali v različnih dnevih, je managerski pregled zastavljen tako, da omogoča celovit pregled v enem dnevu.  Vsebina posameznih programov managerskih pregledov je sestavljena tako, da se v čim krajšem času opravijo pregledi, ki so pomembni za opredelitev dejavnikov tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja, ki so najpogostejši vzrok obolevnosti in smrtnosti v razvitem svetu. Veliko k obolevnosti pripomore način življenja ter z njim povezan stres, neredna in neustrezna prehrana, pomanjkanje gibanja ter različne razvade. Še posebej rizična skupina so moški med 35. in 45. letom starosti, ki so ravno v tem obdobju najbolj karierno naravnani, in pa ženske na splošno. Nespecifičnost simptomov, zadrževanje tegob, bolečine in strahov v sebi in preobremenjenost z drugimi težavami so med glavnimi razlogi, da ženske podcenjujejo svoje težave s srcem in prepozno iščejo pomoč. Slednjim je denimo v Specialistični ambulanti Cardial v Ljubljani namenjen pregled Za zdravo žensko srce, ki je poseben program zgodnjega odkrivanja bolezni srca in preprečevanja hudih posledic srčnih bolezni.

Preventiva in še enkrat preventiva

Če verjamete ali ne, managerski pregledi pogosto rešujejo življenja.

»Na managerskih pregledih pogosto ugotavljamo spremembe, ki  v danem trenutku ne povzročajo nobenih težav, pravimo, da so asimptomatične. Vendar je njihova pravočasna ugotovitev pomembna za ustrezno ukrepanje in nadaljnjo terapijo. Na primer, pravočasna ugotovitev motnje v prekrvavitvi srčne mišice, ki je posledica zožitve ene od srčnih žil,  je izjemnega pomena. Taka zožitev lahko dolgo časa sploh ne povzroča težav, predvsem ne bolečin v prsnem košu, kar imenujemo angina pektoris. Z obremenitvenim testiranjem lahko take spremembe ugotovimo pravočasno. Tako osebo pošljemo na invazivno diagnostiko srčnega ožilja, koronarografijo, s katero ugotovijo prehodnost srčnih žil, obseg ter morebitne zožitve ter pravočasno izvedejo terapije ali pa različne ukrepe, kot je denimo vstavitev žilne opornice,« opisuje prim. Risto Angelski, dr. med., specialist interne medicine, specialist kardiologije in vaskularne medicine, iz Specialistične ambulante Cardial v Ljubljani.

Managerski pregled omogoča tudi ugotavljanje sprememb na drugih organih s pregledi in preiskavami, ki so neinvazivni in dovolj objektivni za čim bolj natančno opredelitev stanja. Po besedah prim. Rista Angelskega, dr. med., iz Specialistične ambulante Cardial v Ljubljani lahko zdravniki na osnovi vseh pregledov opredelijo, kakšno je tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja v naslednjih desetih letih. Opredelijo, ali je to tveganje majhno, blago, zmerno, hudo ali zelo hudo in opredelijo, kako se lahko zmanjša z boljšo regulacijo krvnega tlaka, maščob v krvi in z odpravo kajenja.

»Pogosto ugotavljamo povišani krvni tlak, ki zahteva takojšnjo terapijo, zlasti, če med samim pregledom dokažemo, da so zaradi tega že prisotne spremembe na organih, ki jih povišani tlak prizadene – arterije, možgani, srce, ledvice. Opredelimo tudi, ali je dosedanja terapija povišanega tlaka ustrezna. Večkrat ugotovimo sladkorno bolezen, ki zahteva takojšnjo terapijo in za katero udeleženec pregleda sploh ne ve. Po novem rutinsko vsem določamo vrednost vitamina D v krvi, saj smo ugotovili, da je v populaciji zelo nizka vrednost vitamina D v krvi. Svetujemo, kdaj je potrebno ta stanja zdraviti. Med pregledom opredelimo, kako pomemben je povečan obseg pasu za razvoj bolezni srca in ožilja. Analiza telesne mase pove, kakšen je procent maščobe v telesu in natančno, ali je povečana maščoba med trebušnimi organi. Maščobne celice na tem mestu namreč delujejo kot samostojen organ, ki direktno vpliva na razvoj bolezni srca in ožilja,« dodaja prim. Risto Angelski, dr. med., specialist interne medicine, specialist kardiologije in vaskularne medicine, iz Specialistične ambulante Cardial v Ljubljani.

Pogosto pa zdravniki na managerskem pregledu ugotovijo tudi spremembe, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje: tumorozne spremembe na trebušnih organih, dojkah, polipozne spremembe v črevesju, gomolji ali nodusi v ščitnici, maligne spremembe na koži, pomembno zožene vratne arterije, povečane tumorske markerje v krvi itd.

Oseben pristop pri pregledu in dovolj časa za pogovor

In zakaj ob številnih ambulantah, ki izvajajo managerske preglede, izbrati ravno Specialistično ambulanto Cardial v Ljubljani? Preverili smo in izvedeli, da je njihova največja prednost v osebnem pristopu k udeležencem takih pregledov.

»Na dan opravimo med šest do največ osem pregledov in tak pristop nam omogoča, da si za vsakega udeleženca vzamemo dovolj časa, da se lahko z njim pogovorimo in izvide natančno in v bolj razumljivem jeziku razložimo. Udeležencem je na voljo poseben prostor, ki je bolj kot ne podoben dnevni sobi in kjer imajo na voljo internet, revije, časopise, napitke in prigrizke. Od tam hodijo na preglede v posamezne ambulante. Ker imamo 12 ambulant, opremljenih z najboljšo opremo, ni čakanja za posamezne preglede,« poudarja dodaja prim. Risto Angelski, dr. med., specialist interne medicine, specialist kardiologije in vaskularne medicine, iz Specialistične ambulante Cardial v Ljubljani.

#Ustavi se in si privošči preventivni pregled!
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
14.07.2024 ob 22:48
113,026
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close