Strateško načrtovanje in poročanje o družbeni odgovornosti

Uredništvo, 27. februar 2015.

Inštitut za razvoj družbene odgovornosti – IRDO v sodelovanju s podpornimi partnerji 18. in 19. marca 2015 v prostorih Univerze v Mariboru organizira jubilejno, deseto IRDO …

Inštitut za razvoj družbene odgovornosti – IRDO v sodelovanju s podpornimi partnerji 18. in 19. marca 2015 v prostorih Univerze v Mariboru organizira jubilejno, deseto IRDO mednarodno konferenco »Družbena odgovornost in izzivi časa 2015: Načrtovanje in poročanje o družbeni odgovornosti«.

Častni pokrovitelj konference je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Na njej bo sodelovalo s 70 prispevki več kot 120 avtorjev iz sedmih držav. Znanstveni partner konference je Univerza v Mariboru, strokovni partner Visoka šola za računovodstvo, nacionalna partnerja pa sta SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS.

IRDO-2015-SLO-banner

Standard družbene odgovornosti ISO26000:2010 pravi, da je družbena odgovornost predvsem odgovornost organizacije za vplive njenih odločitev in dejavnosti na družbo in okolje. Zato mora sodobna organizacija s preglednim in etičnim ravnanjem prispevati k trajnostnemu razvoju, vključujoč zdravje in blaginjo družbe; upoštevati pričakovanja deležnikov; biti v skladu z veljavno zakonodajo in mednarodnimi normami ravnanja; biti integrirana v celotno organizacijo in se izvajati v vseh njenih odnosih. Ker organizacije in družbo sestavljamo posamezniki, to pomeni, da moramo družbeno odgovorno ravnati vsi. In prav družbena odgovornost teži k vzpostavljanju ravnovesja v družbi in s tem tudi k ravnovesju v življenju posameznika.  Zavedanje o pomembnosti družbeno odgovornega ravnanja posameznika in skupine (podjetja ali druge organizacije) tudi v Sloveniji pridobiva na pomenu.

Da pa bi družbeno odgovornost vključili v vse vidike delovanja, moramo razumeti koncept v celoti, ga znati strateško načrtovati in o njem tudi poročati. »Le tako bomo v polnosti videli vse koristi družbene odgovornosti, na kar bomo lahko ponosni in bo spodbuda za nadaljnje delo v smeri bolj trajnostne družbe,« meni zasl. prof. ddr. Matjaž Mulej, predsednik Programskega odbora konference in Strokovnega sveta inštituta IRDO.

»Strateško načrtovanje družbene odgovornosti zahteva določeno stopnjo znanja in izkušenj, tako s področja družbene odgovornosti, kot okolja, v katerem delujemo, in je tako eden najpomembnejših korakov celotnega koncepta družbene odgovornosti,« dodaja Anita Hrast, predsednica Organizacijskega odbora konference, direktorica inštituta IRDO in svetovalka podjetjem za vključevanje družbene odgovornosti v prakso.  »Nekatera podjetja že strateško načrtujejo in poročajo o družbeni odgovornosti, mnoga pa še ne.  Družbena odgovornost prinaša konkurenčno prednost, zato je smiselno, da jo podjetja čim bolje vključujejo v svoje aktivnosti,« še dodaja Hrastova.

10. IRDO mednarodna konferenca Družbena odgovornost in izzivi časa 2015: »Načrtovanje in poročanje o družbeni odgovornosti – Najnovejši znanstveni in strokovni pogledi s primeri dobrih praks«  bo potekala 18. in 19. marca 2015 v prostorih rektorata Univerze v Mariboru. Predstavlja most med znanstvenimi in strokovnimi spoznanji ter prakso, izpostavlja prednosti in slabosti obstoječih teoretičnih in praktičnih vidikov strateškega načrtovanja in poročanja o družbeni odgovornosti z vidika različnih deležnikov, kot so lastniki, menedžerji, zaposleni, podjetniki, predstavniki medijev, vladnih in nevladnih organizacij. Spodbuja predstavljanje dobrih praks iz Slovenije in tujine, ki prikazujejo rezultate načrtovanja in poročanje o družbeni odgovornosti.

Vsako leto mednarodno konferenco obišče približno 200 udeležencev in več kot 70 avtorjev iz vsaj 10 držav sveta. Na konferenci v letu 2015 pričakujejo vsaj tolikšno udeležbo. Program konference in dodatne informacije so dosegljive na spletem mestu Inštituta za razvoj družbene odgovornosti IRDO, ki letos praznuje deset let obstoja.

Častni pokrovitelj konference je Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije. Konferenco organizira  IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti. Znanstveni partner konference je Univerza v Mariboru, strokovni partner pa Visoka šola za računovodstvo.  Nacionalna partnerja konference sta SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS.

Po izboru uredništva

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,354
16.05.2021. u 03:49
283,832
15.05.2021. u 20:58
110,376
16.05.2021. u 00:57
Preberi več