Strateška konferenca Vrednost inovacij

Uredništvo, 16. oktober 2012.
razvoj

Mednarodni forum znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb je na konferenci podal pobudo za promocijo zdravja in inovativnega zdravljenja bolezni sodobnega časa.

15. oktobra 2012, je v organizaciji Mednarodnega foruma znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb v sodelovanju z AmCham Slovenia potekala strateška konferenca Vrednost inovacij, ki predstavlja pomemben prispevek k razumevanju doprinosa farmacevtskih inovacij k podaljševanju življenjske dobe in izboljšanju kakovosti življenja, pa tudi k družbeni blaginji in gospodarski rasti. Konferenca je osvetlila trende razvoja evropskih zdravstvenih sistemov ter soočila mnenja o inovacijah s strani bolnikov, plačnika zdravstvenih storitev in akademske sfere.

razvojMednarodni forum znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb je na konferenci podal pobudo za promocijo zdravja in inovativnega zdravljenja bolezni sodobnega časa. Informacije o inovativnih zdravilih pomagajo ljudem preprečevati bolezni, olajšajo zgodnje odkrivanje in boljše zdravljenje bolezni ter spodbujajo sodelovanje dobro informiranih bolnikov pri sprejemanju odločitev, ki vplivajo na njihovo zdravje, kar vse skupaj pripomore k bolj zdravi družbi.

Barbara Stegel, generalna sekretarka Mednarodnega foruma znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb, je zdravstvene odločevalce povabila, da pristopijo k nacionalni strategiji za zdravo družbo, ki bo tlakovala pot finančno vzdržnemu in učinkovitemu zdravstvenemu sistemu, ki bi zagotavljal pravočasen in enakovreden dostop do inovativnih zdravil vsem bolnikom.

V panelnem delu je prof. dr. Frank Lichtenberg, strokovnjak iz Univerze Columbie, ZDA, ki že dvajset let proučuje  pomen inovativnih zdravil za družbo, spregovoril o prispevku inovativnih zdravil k podaljševanju življenjske dobe in izboljšanju kakovosti življenja. Poudaril je, da inovativna zdravila močno izboljšajo ne le kakovost in dolgost življenja posameznika,  pač pa povečajo tudi produktivnost družbe, vrednost česar devetkrat presega stroške zdravil.

Prof. dr. Dušan Mramor, dekan Ekonomske fakultete in predsednik upravnega odbora Univerze v Ljubljani, je poudaril, da so inovacije ključ do gospodarske rasti, spodbujene z visoko izobrazbo ter raziskavami in razvojem. Opozoril je, da inovacije omogočajo vzdržnost produktivnosti in gospodarske rasti kljub staranju prebivalstva. Farmacevtske inovacije tako omogočajo  pomembno povečanje obsega in učinkovitosti dela v družbi.

Richard Bergström, generalni direktor Evropske federacije farmacevtske industrije in združenj (EFPIA), je povedal, da je v farmacevtski industriji  veliko veselja do znanstvenih raziskav, vendar se širi malodušje zaradi družbenega odnosa do inovacij. Izpostavil je, da je krčenje proračuna za zdravstvo v evropskih državah v zadnjih treh letih dobilo kritične razsežnosti, kar že ogroža sisteme zdravstvenega varstva v državah. Opozoril je na velike razlike med evropskimi državami v uvajanju inovativnih zdravil, kar povečuje razlike v dostopnosti do kvalitetne zdravstvene oskrbe med državami. Poudaril je, da se farmacevtska industrija zaveda gospodarske krize in izrazil pripravljenost inovativnih farmacevtskih družb pomagati in sodelovati z vladami za dosego vzdržnosti gospodarstva v celoti in farmacevtske industrije.

Na okrogli mizi, ki je sledila, so sogovorniki spregovorili o vrednosti inovacij. O svoji izkušnji je govoril prof. Jože Faganel in povedal, da ga kot bolnika s hemofilijo motijo razprave o tem, da so inovativna zdravila predraga. »Ni drago zdravilo, najdražja je bolniška postelja,« je poudaril in opozoril, da je pri ceni zdravila pomembno upoštevati stroške siceršnjega zdravljenja, ki so lahko mnogo večji.

Samo Fakin, direktor ZZZS je poudaril, da bi etično ravnanje z denarjem za zdravstvo omogočilo večjo dostopnost inovativnih zdravil. Zavzel se je tudi za dolgoročno regulacijo zdravstva in izločitev vpliva dnevne politike na zdravstvo. Fakin meni, da bi bilo potrebnih 10 – 20 milijonov za inovativna zdravila moč pridobiti znotraj zdravstvenega sistema.

Prof. dr. Zlatko Fras, strokovni direktor Interne klinike UKC Ljubljana, je poudaril, da si brez uvajanja novih zdravil v klinično prakso ne predstavlja izvrševanja poslanstva zdravnika.  Zavzel se je za večjo možnost uvajanja novih zdravil, ki zelo veliko prinesejo družbi, največ pa bolnemu posamezniku. »Z inovativnim zdravilom preprečimo ne le smrt, pač pa tudi hudo invalidnost in omogočimo polno funkcionalnost pozno v življenje,« je poudaril. Opozoril je da se v zdravstvo splača investirati. »Ni krivo zdravilo, če se v družbi manipulira z denarjem,« je zaključil.

Mednarodni forum znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
13.06.2021. ob 13:25
284,299
20.06.2021. ob 17:48
110,161
21.06.2021. ob 19:28
Preberi več