Štiri lastnosti dobrega deskarja

Uredništvo, 22. januar 2014.

»Deskanje je užitek, ki te zasvoji,« pravi Žan Košir, najboljši slovenski deskar alpskega sloga. Se s to izjavo ne morete strinjati, kljub temu, da ste že nekajkrat poskusili deskati?

»Deskanje je užitek, ki te zasvoji,« pravi Žan Košir, najboljši slovenski deskar alpskega sloga. Se s to izjavo ne morete strinjati, kljub temu, da ste že nekajkrat poskusili deskati? Morda je čas, da preverite, katere so po njegovem mnenju lastnosti dobrega deskarja. Če jih boste upoštevali tudi vi, boste zagotovo začeli uživati v spuščanju po belih strminah in ne le poskušali ohranjati ravnotežje na eni deski.

Dober deskar poišče pomoč…

Tehniko deskanja je težko opisati z besedami in najbrž se športa še nihče ni naučil iz prebiranja teorije. Zato vsem, ne samo začetnikom, toplo priporočam obisk šole deskanja. Bolje, kot da obupate nad tem športom, ker vam zgolj iz knjige ali opazovanja ostalih ne bodo jasne osnove. Izkušeni inštruktorji vam namreč lahko pokažejo bližnjice do popolnega užitka, ki ga ponuja ta šport.

Na hitro pa o sami tehniki lahko rečem naslednje:

  • Kosir_FB-objava-640Na deski stojimo na celih stopalih v smeri, kot so nameščene vezi. Poskušamo doseči sproščen položaj s težiščem na sredini deske.
  • Roke naj bodo vzporedno z nogami, glava pa gleda v smer vožnje.
  • Takoj ko začnete zavijati, težo prenesete bodisi na prste ali na pete, spodnji del telesa sledi zavoju, zgornji del pa ostaja pokončen in skrbi za ravnotežje.
  • Ko v deskanje vnesemo še gibanje, ki nam da ritem, ne glede na teren in snežno podlago začnete uživati v vožnji in kasneje v skokih, če ste bolj usmerjeni k prostemu slogu.

Prepoznaš ga po pravi opremi…

Najpogostejša napaka deskarjev je napačna izbira opreme. Predvsem mladi deskarji se želijo izkazati in poistovetiti z zvezdniki tega sveta, zato pogosto kupujejo opremo, ki je najbolj spromovirana, ne pa takšne, kot bi jo dejansko potrebovali. Začetnik naj raje najprej izbere desko, ki ima dobre vozne lastnosti. Tako bo najlažje osvojil pravilno tehniko in popolnoma obvladal osnove. V naslednjem koraku pa bo lažje izbral opremo glede na svoje znanje, pričakovanja in slog deskanja. Dobrega deskarja torej odlikuje oprema, ki je pisana na kožo njegovim potrebam, tudi če ni zadnji modni hit sezone.

Ve, da le vaja dela mojstra …

Če boste okrepili svoje telo, boste lahko precej prispevali k izboljšanju tehnike. Zelo pomemben je trening ravnotežja. Najbolj priljubljen je »slackline« ali hoja po vrvi, ki je lahko odlično razvedrilo, še posebej v poletnih mesecih. Močne mišice trupa, ki skrbijo za stabilno pozicijo in ščitijo hrbet, so prav tako zelo pomembne. Dober stranski učinek tega treninga pa je tudi izklesana postava, ki vam ne bo koristila samo pri deskanju 🙂

Rekreativni športniki dodatnih vaj za noge ali roke ne potrebujejo, sicer pa je priporočljivo krepiti omenjene mišice, pri čemer zadošča že tek ali kolesarjenje. Sam svoji fizični pripravi namenim več časa kot snežnemu treningu. Z vajami v fitnesu krepim vse glavne mišične skupine, svojo vzdržljivost pridobivam s tekom in kolesarjenjem, dodajam pa tudi trening hitrosti, kot so sprinti, poskoki in ostale hitre reakcije.  Trening vedno začnem z ogrevanjem, končam pa z raztezanjem, ki mi omogoča, da moje telo ostane gibljivo in ohranjeno.

In gre na cel sneg le, ko zares obvlada. 

Deskanje po celem snegu je res poseben užitek. Sam se v prostem času rad odpravim na pobočja Begunjščice, ki ponujajo nepozabno doživetje vožnje po sveže zapadlem snegu, ki te kot deskarja preprosto zasvoji. Vendar naj bo pri deskanju na neurejenih terenih varnost vedno na prvem mestu. Če ne poznate terena, če ne veste, kaj se skriva pod snegom, kdaj je zapadel sneg, kakšna je nevarnost plazov, potem tu nimate kaj iskati, tudi če imate vso zaščitno opremo. Ne samo, da ogrožate sebe, kaj hitro lahko sprožite plaz in tako ogrozite tudi varnost drugih.
Če pa teren že prej dobro naštudirate, ste dober deskar in se na neurejene terene odpravite, ko je stopnja nevarnosti plazov najnižja, potem ste pripravljeni na nepozabne užitke, a tudi takrat previdnost ne bo odveč. Vedno  je na takih podvigih dobrodošlo ob sebi imeti izkušenega deskarja, ki vam bo lahko pomagal iz nepričakovanih situacij.

Več na http://triglav.si/aktualno/pridite-navijat-za-zana-kosirja-na-roglo.

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,484
26.07.2021. ob 19:35
110,192
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close