Nova motnja – solastalgija – jo imate tudi vi?

Ženska v stresu
FOTO: Profimedia

Beseda solastalgija je sestavljena iz kombinacije latinske besede sōlācium (tolažba, preneseno: blažilo, zatočišče) in grškega korena -algia (bolečina, trpljenje, žalost).

Solastalgija je čustvena ali bivanjska stiska, povzročena zaradi spremembe okolja, ki ni več podobna domačemu okolju, kot so ga prebivalci poznali in imeli radi. Nanaša se na že preživeto izkušnjo in strah pred prihodnostjo – strah pred podnebnimi spremembami oziroma spremembami v okolju, ki bodo vplivale na naše življenje in življenje naših potomcev. V povezavi s podnebnimi spremembami in z njimi povezanimi strahovi, nastajajo tudi drugi novi pojmi, denimo ekološka žalost, ekološka tesnoba, ipd.

Podnebne spremembe in duševno zdravje

Podnebne spremembe na povečano umrljivost in obolevnost ljudi najbolj neposredno vplivajo zaradi izpostavljenosti vročinskim valovom poleti. Pri tem so še posebej ranljive osebe z duševnimi motnjami. Na to vplivata dva glavna dejavnika:

  • Osebe z duševnimi motnjami običajno težje ustrezno ukrepajo oziroma poskrbijo same zase.
  • Nekatera psihotropna zdravila znižajo fiziološki odgovor telesa na povišano zunanjo temperaturo in je posledično omejeno prilagajanje telesa na povišane zunanje temperature.

Negativne vplive podnebnih sprememb dodatno krepijo dejavniki ranljivosti in neenakosti, ki lahko še poglobijo duševne težave. Pojavijo se lahko stres, anksioznost, depresija, samomorilno vedenje, nemoč, strah, žalost, uživanje alkohola in drugih škodljivih substanc, celo odločitve nekaterih mladih, da se ne odločijo za otroke.

Prav vsak lahko prispeva k omilitvi podnebnih sprememb

“Ljudje se moramo zavedati razsežnosti posledic podnebnih sprememb in tega, da prav vsi lahko s prilagajanjem in blaženjem prispevamo k preprečevanju njihovih negativnih vplivov. To je koristno iz dveh razlogov: poleg omejevanja podnebnih sprememb, je tudi dobro za zdravje. Denimo, vpliv aktivnega transporta (hoje, kolesarjenja..) po eni strani ugodno vpliva na zdravje zaradi posledično čistejšega zraka, po drugi strani pa zaradi ugodnih posledic rednega gibanja, ki zmanjšuje tveganje za kronične nenalezljive bolezni dihah, bolezni srčno-žilnega sistema, debelost …,” poudarjajo na NIJZ.

Ob tesnobah oziroma za varovanje duševnega zdravja ob solastalgiji ravnamo enako kot pri ostalih duševnih težavah: glede na težavo se rešitve stopnjujejo od samopomoči do pomoči svojcev in prijateljev ter do strokovne pomoči. Pomembno je, da težave prepoznamo, poiščemo pomoč in storimo vse, kar je v naši moči, da stisko naslovimo.

NIJZ

Vir: https://nijz.si/zivljenjski-slog/podnebne-spremembe-vplivajo-tudi-na-dusevno-zdravje/

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
764
29.09.2023 ob 17:43
1,054
29.09.2023 ob 05:18
356
16.05.2023 ob 10:14
760
04.05.2022 ob 21:24
1,188
04.01.2023 ob 19:09
Preberi več

Več novic

New Report

Close