Ste vedeli, da se lahko zastrupite s soncem?

Meta Vražič, 04. junij 2021
Pulmologija
Profimedia

Ob prepogostem izpostavljanju soncu in nepravilni uporabi sončnih krem, lahko kasneje v življenju drago plačate…

Alergija na sonce se pojavi ob izpostavitvi kože UV žarkom. Univerzitetni klinični center Maribor (UKC MB) pa opozarja, da tudi nekatere snovi v kozmetičnih sredstvih, deodorantih in sredstvih za sončenje, lahko preobčutljivost na sončno svetlobo še okrepijo. Vaše telo si izpostavljenost soncu zapomni, kar lahko vodi v alergijo.

Najpogostejša je polimorfna svetlobna erupcija

Po domače pa ji rečemo zastrupitev s soncem. Pojavi se pri 10-20% prebivalstva in je najpogostejša oblika alergije na sonce. Običajno se pojavi ob koncu pomladi oz. začetku poletja, simptomi pa se pokažejo nekaj minut do nekaj ur po izpostavljenosti soncu. Začetni simptom je srbečica, nato se pojavijo manjši mozoljčki, ki so bele ali rumene barve, na pordeli koži. Kasneje se lahko pojavijo tudi zatrdline ali bulice, koža pa pordi in oteče. Običajno reakcija prizadene hrbtni del rok in dlani, vrat in obraz. Če se primerno zaščitite pred soncem pa simptomi v nekaj dneh izginejo.

Kako nastane alergija na sonce?

Tako kot večina alergij, je tudi alergija na sonce pri mnogih posameznikih dedna. Lahko pa se zgodi, da se alergija na sonce razvije zaradi zdravil ali kozmetike, ki jo uporabljate. Najpogosteje alergija na sonce prizadene ljudi s svetlo poltjo, zastrupitev s soncem pa je pogosta pri ženskah, mlajših od 30 let.

Če imate katero izmed oblik dermatitisa, pa so možnosti za alergijo na sonce prav tako višje, zato bodite pri uporabi kozmetike in izpostavljanju soncu previdni.

Simptomi običajno v nekaj dneh izginejo sami od sebe, vendar mora biti prizadeto mesto v tem času zaščiteno pred UV žarki. Dolgotrajnih posledic prav tako nima, let pri ljudeh z hujšimi oblikami lahko ostanejo brazgotine.

Simptomi alergije na sonce

Največja razlika pri simptomih različnih vrst alergij je intenzivnost le-teh. Vsi simptomi se običajno pojavijo v nekaj minutah po stiku, pri redkih primerih pa do nekaj ur.

Simptomi vključujejo:

  • Pordelost,
  • izpuščaje,
  • koprivnico,
  • otekline,
  • mehurje,
  • močno srbečico,
  • luščenje kože,
  • drobne bulice.

Vendar je priporočljivo, da se v primeru kakršne koli reakcije na sonce odpravite čim prej k zdravniku.

Kako preprečiti preobčutljivost na sonce?

Na UKC Maribor pravijo, da je temeljno pravilo lajšanja simptomov postopno privajanje na sonce. S časom se izpostavljanje soncu podaljšuje, kar pripravi kožo na sončenje. Predlagajo, da se soncu med 11-to in 16-to uro ne izpostavljate, ob izpostavljanju pa s primerno zaščitite s kremo in oblačili.

Profimedia

Opozarjajo, da voda in pesek odbijata sončne žarke in povečujeta količino UV žarkov, zato morate biti na plaži še toliko bolj pazljivi. Izpostavljenost soncu se čez dan sešteva, torej tudi če se vmes umaknete v senco, bodite pozorni na količino časa preživetega na soncu.

Kljub vsem preventivnim ukrepom, se lahko pojavi in razvija alergija na sonce še naprej. Če imate občutek, da se stanje slabša, nujno poiščite zdravniško pomoč.

New Report

Close