Ste vedeli, da je za ženske bolje, da vadijo zjutraj? Kaj pa znanost pravi za moške?

U. L., 22. junij 2022.
Zdravje
Jutranja vadba bi lahko koristila ženskam, ki želijo zmanjšati telesno maščobo in znižati krvni tlak. Profimedia

Vadba je koristna, kadarkoli jo izvajate, vendar pa so po podatkih ameriške študije čas dneva za doseganje najboljših rezultatov pri ženskah in moških morda razlikuje.

Glede na podatke, naj bi ženske med jutranjo vadbo porabile več telesne maščobe, medtem ko je za moške primernejša večerna vadba.

Veliko znanega o tej temi temelji na študijah na moških, pravijo raziskovalci.

Razlike v hormonih, bioloških urah in ciklih spanja in budnosti med spoloma bi lahko igrale pomembno vlogo.

Študija, v kateri je sodelovalo 30 moških in 26 žensk, vsi so bili aktivni in zdravi ter stari med 25 in 55 let, je trajala 12 tednov in je spremljala učinke raznolikega programa fitnesa, ki je vključeval raztezanje, sprint, treninge moči in vzdržljivosti.

Ena skupina je vadila eno uro pred 8.30, druga skupina pa je enake dejavnosti izvajala zvečer, med 18. in 20. uro. Vsi udeleženci so upoštevali posebej oblikovan načrt obrokov.

Raziskovalci so med raziskavo pri vseh testirali krvni tlak in telesno maščobo, na začetku in na koncu pa tudi njihovo gibljivost, moč in aerobno moč.

Vsi, ki so sodelovali v študiji, so v 12-tedenskem poskusu izboljšali svoje splošno zdravje in zmogljivost, ne glede na to, kdaj so telovadili.

“Najboljši čas za vadbo je čas, ko jo lahko izvajate in jo lahko umestite v svoj urnik,” pravi dr. Paul Arciero, glavni avtor študije in profesor zdravstvenih in človeških fizioloških znanosti na Skidmore College v zvezni državi New York.

Vendar meni, da se “dogaja še nekaj drugega”, kar lahko pomeni, da je idealen čas dneva za vadbo za ženske in moške drugačen.

Zjutraj ali zvečer?

Dr. Arciero pravi, da bi morale ženske, ki želijo zmanjšati maščobo okoli trebuha oziroma na srednjem delu telesa ter znižati krvni tlak, telovaditi zjutraj.

To je pomembno, ker se trebušna maščoba ovija okoli notranjih organov, vključno z jetri, in je lahko nevarna.

Vendar pa pravi, da bi morale ženske, ki želijo izboljšati mišično moč zgornjega dela telesa ter splošno, vaditi zvečer.

Moški v raziskavi so bili manj občutljivi na čas dneva, ko so vadili, saj so svojo moč izboljšali zjutraj in zvečer.

Vendar se je izkazalo, da je večerna vadba “idealna za moške, ki želijo izboljšati presnovo in zdravje srca ter čustveno počutje, “ pravi dr. Arciero.

Izboljšanje presnovnega zdravja pomeni zmanjšanje tveganja za bolezni, kot so debelost, sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca in možganska kap.

Profimedia

Ni povsem jasno, zakaj so se odzivi moških in žensk na časovno razporeditev vadbe tako razlikovali, zato raziskovalci pravijo, da bodo za to potrebne dodatne raziskave.

Pravijo, da ženske morda zjutraj pokurijo več telesne maščobe, ker imajo pogosteje odvečno trebušno maščobo. Na to lahko vplivajo tudi notranji ritem telesa.

V študiji, objavljeni v reviji Frontiers in Physiology, so spremljali ljudi z zdravo telesno težo, vendar raziskovalci pravijo, da bi program lahko deloval tudi pri ljudeh s prekomerno telesno težo ali debelostjo.

Dolgoletni strokovni osebni trener pa pravi …

Osebni trener Mitja Doljak v svoji 14-letni karieri opaža, »da je ključno pri tem, kakšen bioritem ima posameznik – nekateri veliko bolje funkcionirajo zjutraj, spet drugi pozno popoldan«. A kot dodaja, lahko na svoj bioritem vplivamo tudi sami, »vsaka navada potrebuje nekaj časa, da jo telo ponotranji«.

»Težko bi rekel, da je res nekaj zelo pomembnega na obdobju dneva, v katerem izvajamo trening, in da je tu drastična razlika med spoloma. Treba bi bilo preveriti, kakšna je bila vadba in prehrana, ter kaj so vadeči zaužili v določenem obdobju dneva. Poleg tega se moramo zavedati, da imajo ženske v osnovi višji odstotek maščobe kot moški, pri njeni izgubi pa moški v nekolikšni prednosti na račun večje mišične mase, ki je glavni porabnik kalorij in drugačne hormonske slike, kot je značilna za ženske,«

je konkreten Mitja Doljak, osebni trener.

O avtorju

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,849
02.07.2022. ob 10:18
7,016
23.06.2022. ob 06:08
19,913
15.06.2022. ob 07:55
12,196
02.07.2022. ob 18:37
140,239
01.07.2022. ob 18:54
Preberi več

New Report

Close