Ste se odločili narediti spremembo?

Uredništvo, 15. september 2017.

Ste se odločili narediti spremembo? Ključno vlogo pri odločitvi in vztrajanju igra naš notranji občutek nadzora.

Ste se kdaj odločili narediti spremembo, najsi bo to v poklicnem ali zasebnem življenju, pa so vas sile strahu, neznanja, omahovanja in nelagodja potegnile nazaj? Ne skrbite, niste edini. To se dogaja vsem, še tako odločnim in zagrizenim posameznikom. Vzrokov, zakaj nekaterim kljub vsemu uspe narediti spremembo, je več.  Gre za splet osebnih in situacijskih dejavnikov, ključno vlogo pri tem pa igra naš notranji občutek nadzora.

Kritični element sprememb je nadzor. Ko se odločimo za spremembo, zapustimo varni pristan znanega. Za trenutek pomislite na dogodek ali prostor, kjer ste se počutili udobno in varno. Hitro boste ugotovili, da ste v tem trenutku in prostoru imeli visoko stopnjo nadzora. To je tudi razlog, zakaj se po potovanjih tako radi vračamo domov, saj se vračamo v okolje, ki ga imamo pod kontrolo, ker natanko vemo, kje je kakšna stvar postavljena, kako udobna postelja nas čaka in kako okusno je kosilo v sosednji restavraciji. Stvari so predvidljive. Lahko se popolnoma sprostimo. In, če zdaj pomislite na novi korak, na spremembo, ki jo želite v življenju? Koliko neznank je v tej enačbi? Ali mi bo uspelo? Kaj, če mi ne uspe? Kako bodo mojo odločitev sprejeli bližnji? Kaj pa, če mi uspe? Ali bom izgubil-a stik z bližnjimi? Ali je to sploh prava pot? Ali bom zmogel-a? … Prihodnost je v kontekstu želene spremembe neznana. Izgubljamo nadzor.

Seveda ne moremo vseh sprememb metati v isti koš. V kolikor se odločimo spremeniti življenjski slog, ker smo zadeli na loteriji, verjetno ne bomo čutili veliko strahu. Bomo pa čutili strah pri spremembah, ki postavljajo pod vprašaj naše sposobnosti, znanja, talente, vztrajnost itd.

Glede na izvor nadzora ločimo:

  • notranji izvor nadzora,
  • zunanji izvor nadzora.

Ljudje z močnim zunanjim izvorom nadzora so večino časa pod vplivom zunanjih sil: položnic, partnerja, šefa, sladic v trgovini … Ti ljudje so močno izpostavljeni stresu. Posledično so napeti in se le s težavo spopadajo z neznanim in dodatnim stresom, ki ga prinaša sprememba – četudi so se za spremembo odločili sami. Značilen primer za to je hujšanje: sami smo se odločili za spremembo prehrane, da bi izgubili nekaj kilogramov. Nekaj dni nam uspeva, nato pa pride dan, ko se ponovno pregrešimo. Od tu naprej zgodbo poznamo – zunanji dejavniki so premočni (oz. mi smo prešibki), da bi se uprli starim prehranjevalnim vzorcem. Nadzor nad našim življenjem prevzamejo zunanje okoliščine.

Ljudje s močnim notranjim izvorom nadzora pa imajo visoko stopnjo samozavedanja. Občutek imajo, da svoje življenje in okoliščine nadzorujejo sami in ne obratno. Planirajo svoje življenje, svoje delo, svoje navade. Sprejemajo odgovornost. Se v kritičnih trenutkih znajo ustaviti in sprejeti boljše odločitve. Če jim kaj spodleti, ne iščejo vzrokov v zunanjem okolju, v drugih ljudeh, v krizi … Ne analizirajo in se ne ukvarjajo predolgo s padci, ampak vstanejo in gredo naprej.

Zavedati pa se moramo, da so edina stvar, nad katero imamo dejansko popoln nadzor, naše lastne misli. Zato je nadzor lastnih misli najpomembnejši pri obvladovanju sprememb. Namreč, ni najbolj važno, kaj se nam zgodi, temveč naše dojemanje tega dogodka. Saj poznate zgodbo o dveh zapornikih: prvi je skozi okensko rešetko videl blato, drugi zvezde. Gre torej za našo percepcijo in način razmišljanja.

Prvi korak do boljšega notranjega nadzora je zavedanje lastnih misli in čustev. V vsakdanji dirki to velikokrat spregledamo ali zanemarimo. Ampak ravno ti so ključni signal, kažipot in izvor moči za spremembo.

Ste za izziv?

Zapisujte si svoje misli in občutke. Naslednjih 14 dni pišite dnevnik – za to potrebujete le 10 minut na dan. Konec dneva vzemite list papirja in ga razdelite na 3 dele oziroma tri stolpce. Nato se v mislih sprehodite skozi dan. V prvi stolpec zapišite, kaj se je zgodilo, posamezne situacije v dnevu. V drugi stolpec zapišite, kakšne misli so vas ob tej situaciji spremljale. V tretji stolpec pa zapišite, kaj ste ob tem čutili, kakšna čustva in kakšne misli je določena situacija prebudila v vas. Po 14 dneh preglejte zapiske … opazite vzorec?

Pridružite se …

Dr. Feelgood v sodelovanju z Med.Over.Net pripravlja coaching program z velikim poudarkom na vzpostavljanju notranje kontrole.
Več info >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,393
13.06.2021. ob 13:25
284,271
14.06.2021. ob 11:27
110,156
15.06.2021. ob 07:52
Preberi več