Ste ostali brez glasu?

Uredništvo, 17. oktober 2019.

Prehlad z zamašenim nosom, kihanjem, smrkanjem in bolečim grlom nam rad zagreni hladnejše dni. Možnosti za razvoj prehladnih obolenj je v mesecih, ki so pred nami več, kot v toplejših, saj se zadržujemo pretežno v zaprtih, ogrevanih prostorih, kjer je zrak običajno tudi bolj suh.

Suh zrak lahko povzroči vrsto neprijetnosti, poslabša simptome prehlada, ostanete pa lahko tudi brez glasu oziroma ste hripavi. Poleg suhega zraka na glas vpliva tudi nepravilna raba glasu, zatekanje želodčne kisline nazaj v požiralnik in seveda glasen govor ter recimo petje na koncertih.

Ne glede na to, kaj je povzročilo hripavost ali izgubo glasu, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj uporabnih nasvetov, da boste ostali na dobrem glasu.

Higiena rok

Pogosto in temeljito umivanje rok je ključnega pomena za zaščito pred okužbami.

Veliko tekočine

Uživanje zadostnih količin tekočine je ključnega pomena za zdravje, v hladnejših mesecih, ko smo v prostorih, kjer je zrak suh, pa še toliko bolj. Uživajte vodo in čaje, ki naj ne bodo prevroči.

Grgranje slane vode

Sol ima protibakterijske učinke. Segrejte 2 dcl vode in dodajte žličko soli. Pripravljeno mešanico nato grgrajte večkrat na dan.

Osvežite grlo in žrelo

Če se veliko zadržujete v zaprtih, ogrevanih prostorih, obstaja večja verjetnost, da boste imeli suho grlo. Priporočamo vam, da ga večkrat dnevno napršite s priročnim pršilom BEWELL, ki omogoča uporabo doma, v službi ali na poti. Delujejo blažilno na grlo in glasilke, skrbijo za sluznico in osvežijo dah. Na voljo je v treh odličnih okusih:
med in ingver, z dodanim ameriškim slamnikom, ki prispeva k normalnemu delovanju grla in žrela ter imunskega sistema in niacinom,
med, smerkovi vršički in olje evkaliptusa, ki prispeva k normalnemu delovanju dihalnega sistema in blaženju dražečega žrela, grla in glasilk in niacinom,
poprova meta, z dodanim žajbljem in islandskim lišajem, ki prispevata k normalnemu delovanju dihal.

Ne govorite in ne šepetajte

Najboljša stvar, ki jo lahko privoščite prizadetim glasilkam, je počitek. Brez besed, torej. Ljudje z majhnimi otroki bodo rekli, da si to težko privoščijo, zato otrokom lahko predlagate igrico, kdo bo dlje časa tiho. Še bolj pa glasilkam škoduje šepetanje, saj to predstavlja večji napor.

Ne kadite in ne uživajte alkohola

Če kadite, se za nekaj dni odpovejte tej razvadi, prav tako se izogibajte alkoholnim pijačam, saj alkohol še dodatno suši grlo.

Bolje preprečiti kot zdraviti
V jesensko zimskem času poskrbite, da bodo prostori, v katerih se zadržujete večkrat prezračeni ter dovolj vlažni. Če na voljo nimate vlažilcev, lahko prostor navlažite na druge načine, predvsem pa skušajte dihati skozi nos. Hkrati skrbite za redno vlaženje in zaščito grla in žrela z novimi pršili BEEWELL, ki vsebujejo naravne izvlečke, eterična olja ter D-pantenol, ki z dodanim vitaminom B3 niacinom prispevajo k ohranjanju zdravih sluznic. Medexov BeeWell priporočamo tudi osebam, ki v svojem poklicu veliko govorijo in pevcem. Je priročen, uporabljate ga lahko doma in na poti.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
13.06.2021. ob 13:25
284,299
20.06.2021. ob 17:48
110,161
21.06.2021. ob 19:28
Preberi več