Ste dober zgled svojemu otroku?

Uredništvo, 10. november 2016.

Da bi se otrok nemoteno razvijal, tako čustveno kot psihično, mu morajo biti starši dober vzor. V nadaljevanju vam …

Otroci se učijo od svojih staršev. Samospoštovanje, ljubezen do lastnega telesa in sposobnosti, so nekaj, kar prvo opazijo pri starših in v večini primerov tudi posnemajo njihovo vedenje. Najboljši način, da otroka naučite zdravih navad, je, da jih vidijo pri vas.

Da bi se otrok nemoteno razvijal, tako čustveno kot psihično, mu morajo biti starši dober vzor. V nadaljevanju opisujemo nekaj najpogostejših napak staršev, ki se jih, če se le da, izogibajte, če ne želite, da bi otroci le – te podedovali.

cover starsi otroci

Samokritika

Če kritizirate svoj videz, otroku pošiljate sporočilo, da vaša samozavest temelji le na tem, kako je določen kos oblačila videti na vas.

Otroci, še posebej deklice, so pod močnim vplivom vedenja mame. S takim vedenjem lahko mama povzroči, da se deklica neprestano ocenjuje v ogledalu in išče vse mogoče napake v videzu, kar posledično vpliva na njeno zmanjšano stopnjo samozavesti.

Čustveno prenajedanje

Če je hrana vaša tolažba, kadar ste žalostni ali razočarani, otroku pošiljate napačno sporočilo,  da je hrana uteha vsakič, ko se soočate s težavami.

Namesto tega poiščite druge načine, ki bodo vaše razpoloženje dvignili. Otrokom pokažite, da je pogovor odličen način reševanja težav. Na ta način, se bodo otroci verjetno vedno obrnili na vas, ko bodo naleteli na težave.

Pretirana uporaba elektronskih naprav

Otrokom niste zgled, če pri obrokih tipkate po tablicah ali telefonu ali se celo pogovarjate, od otrok pa pričakujete drugačno obnašanje. Vaša dejanja imajo večjo moč kot besede. Postavite družinska pravila uporabe elektronskih naprav, ki jih morate upoštevati prav vsi.

Otroci, ki preveč časa preživijo na elektronskih napravah, imajo težave s spanjem, uspehom v šoli in telesno težo.

Alkohol ni tolažba in rešitev

Če vsakič, ko pridete iz službe, pravite, da vas bo kozarček vina ali piva sprostil, otroku dajete sporočilo, da je alkohol dober način za spopadanje s stresom in dvigovanje samozavesti. Enako velja za kavo. Privoščite si skodelico ali dve na dan, vendar ne pozabite, da morajo otroci razumeti, da kava ni najboljši način za dvig energije.

Namesto tega poiščite in pokažite otroku zdrave načine, kako se spopasti s stresom. To naj bo meditacija, sprehod, branje knjige in igra z otroki.

Vse, kar počnete, je videti kot tekmovanje

Primerjanje otroka z drugimi (brati, sestrami, sosedi, sorodniki), ni pravi način za motiviranje.

Pomembno je, da otroka vsakič pohvalite, ko naredi nekaj dobro, vedno mu bodite v oporo, ko naleti na težave. Zapomnite si, da je vsak v nečem odličen, v nečem povprečen, kar pa ni slabo. Tudi vi niste v vseh zadevah najboljši, kajne?

cover-starsi-otroci-sport

Vedno se prepirate

Če se s partnerjem nenehno prepirata in kričita, otroci tako obliko komunikacije dojamejo kot nekaj običajnega in sprejemljivega.

Stres je glavni vzrok za prepire in nesoglasja, zato je pomembno, da s partnerjem najdeta ustrezen in učinkovit način, da se s stresom soočita.

Opravljanje

Kritiziranje videza ali obnašanja neke osebe, je lahko znak nizke samopodobe. Vprašajte se, ali imate dober razlog za ogovarjanje. Odgovor bo najverjetneje ne.

Če vas ogovarjanje sprošča, pokličite prijatelje, se dogovorite za srečanje in opravljajte po mili volji. Nikar pa tega ne počnite pred otroki.

Kaj lahko storite?

Če opazite katero od teh oblik vedenja, se zaustavite. Takega obnašanje ne gre prezreti in hkrati upati, da ga otrok ni zaznal. Pomembno je, da svojo napako priznate in izkoristite za poduk.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,395
13.06.2021. ob 13:25
284,278
16.06.2021. ob 09:25
110,156
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več