Starši umrle 14-letnice zahtevajo bolj jasne oznake na izdelkih

I. K., 06. februar 2023
Aktualno
Foto: Osebni arhiv

Giorgia Green je umrla zaradi zastoja srca, potem ko je po svoji sobi razpršila dezodorant in ga vdihavala.

Giorgia Green iz Združenega kraljestva je umrla, potem ko je v svoji spalnici razpršila dezodorant in vdihavala hlape. 14-letnica je doživela zastoj srca. Njeni starši po tragediji zahtevajo jasnejše oznake na izdelkih, s katerim bi uporabnike opozorili na morebitne nevarnosti.

“Ljudje se ne zavedajo, kako nevarna je lahko vsebina v teh pločevinkah,” je povedal Paul Green, oče tragično preminule najstnice, ki je prepričan, da mnogi starši opozoril na dezodorantih sploh ne opazijo, ker so tako majhna. “Ne želim, da bi kdor koli v tej državi ali na svetu moral prestajati, kar prestajamo mi. Nočemo, da je smrt hčerke zaman.”

Giorgia je bila avtistka, ki jo je vonj po dezodorantu pomirjal, zato ga je večkrat poškropila po svoji odeji, v katero se je nato ovila. “Če se je počutila tesnobno, je uporabila pršilo, ki ji je dajalo občutek ugodja, saj je to dezodorant, ki ga je uporabljala moja žena.” Neodzivno Giorgio je v spalnici našel njen brat. “Njena vrata so bila odprta, tako da ni šlo za zaprt prostor,” je dejal njen oče, ki ne ve, koliko razpršila je uporabila hči. “Verjetno več, kot bi ga pri običajni rabi,” je dejal in dodal: “V nekem trenutku se ji je zaradi vdihavanja ustavilo srce.

So opozorila dovolj jasna?

Britansko združenje proizvajalcev teh izdelkov se je na poziv staršev že oglasilo in povedalo, da so oznake jasne. Po zakonu mora pisati, da jih je treba hraniti izven dosega otrok.

Kot kažejo podatki britanskega statističnega urada, je bila beseda ‘dezodorant’ med letoma 2001 in 2020 omenjena na 11 mrliških listih. Glede na to, da določene snovi niso vedno omenjene v mrliških poročilih, je število smrti zaradi vdihavanja dezodorantov v razpršilu verjetno večja, piše BBC.

Butan – glavna sestavina Giorgijinega dezodoranta – je bil med letoma 2001 in 2020 kot vzrok smrti omenjen v 324 primerih. Propan in izobutan – tudi prisotna v Giorgijinem dezodorantu – sta bila omenjena pri 123 oziroma 38 smrtih. “Vdihavanje plina butana ali propana lahko povzroči srčno popuščanje,” pravijo pri statističnem uradu.

Svetovalka za javno zdravje Ashley Martin svari pred negativnimi učinki aerosola. “Vdihavanje velikih količin aerosolov, ne le dezodorantov, lahko privede do cele vrste nevarnih scenarijev – od izgube zavesti in težav z dihanjem do sprememb srčnega ritma in na žalost smrti. Mnogi napačno menijo, da do smrti zaradi aerosolov pride le v primeru zlorabe snovi, a to ne drži. V zadnjih letih smo bili priča številnim smrtnim primerom, ko so otroci in mladi odrasli uporabili prevelike količine razpršila – govorim o najstnikih, ki so se zavedali svojega telesnega vonja, in otrocih, ki iščejo pomiritev v znanih vonjavah.”

Večina aerosolnih dezodorantov ima opozorilo, ki pravi, da “zloraba lahko povzroči takojšnjo smrt”. Giorgijini starši verjamejo, da bi bilo treba opozorilo spremeniti v “uporaba lahko povzroči takojšnjo smrt”, ker Giorgia ni zlorabljala dezodoranta.

Foto: Profimedia

Raje posezite po alternativah

Ameriška Agencija za varstvo okolja odsvetuje uporabo aerosolnih razpršil, kadar je to mogoče. Svetujejo, da se izognemo predvsem razpršilom, ki so namenjena neposredni uporabi na telesu – kot so dezodoranti ali zaščite pred soncem. Raje izberite kreme.

Na mnogih dezodorantih v razpršilu je poleg svarila pred neposrednim vdihavanjem navedeno tudi opozorilo, da se ne smejo uporabljati na poškodovani ali vneti koži. Če pride po uporabi do izpuščaja, je treba z uporabo takoj prenehati. Uporablja naj se le v dobro prezračevanih prostorih, paziti pa je treba tudi, da snov ne pride v oči.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
33,769
16.02.2023. ob 20:26
3,652
17.03.2023. ob 15:53
3,852
24.03.2023. ob 21:45
1,220
09.03.2023. ob 19:00
150
18.05.2021. ob 10:58
Preberi več

New Report

Close