Stanko Pušenjak v video posvetu na temo kontracepcije

Uredništvo, 01. april 2018.
Stanko Pušenjak

Triglav, Zdravstvena zavarovalnica je v sodelovanju s Triglav Lab pripravila posebno priložnost – posvet s priljubljenim ginekologom in porodničarjem. Mag. Stanko Pušenjak, dr. med. bo na vaša osebna vprašanja odgovoril preko video klica.

Poznate vse oblike kontracepcije, a niste prepričani, katera je prava za vas? Kaj morate vedeti o kontracepciji, preden se odločite za uporabo nove metode in na kaj morate biti pozorni, če imate kakšno zdravstveno težavo ali posebnost.

Priznani specialist, mag. Stanko Pušenjak, vam bo odgovoril na vprašanje 16. maja 2018 v centru Triglav Lab.

Vsaka metoda kontracepcije ima določeno zanesljivost, ki je vezana na naravo kontracepcije in na pravilnost uporabe. Tako v grobem ločimo med zanesljivimi in nezanesljivimi ali manj zanesljivimi metodami. Pri izbiri prave kontracepcije je varnost pred zanositvijo samo en izmed kriterijev.

»Čeprav so hormonske oblike kontracepcije med varnejšimi, vas ne ščitijo pred spolno prenosnimi okužbami, ki jih še najbolje preprečujete s skrbnim izbiranjem spolnih partnerjev ter z obvezno uporabo bariernih metod (kot so kondom in diafragma),«

opozarja mag. Stanko Pušenjak, dr. med. in poudarja:

“Preden se odločite za določeno metodo kontracepcije, premislite o vseh vplivih posamezne metode na svoje zdravje.”

Imate vprašanje? Vprašajte mag. Stanka Pušenjaka

Če želite nasvet ginekologa in porodničarja mag. Stanka Pušenjaka, vas vabimo na posvet, ki bo 16. maja 2018 v Triglav Lab, na Dunajski 20 v Ljubljani. Video posvet poteka v digitalni poslovalnici Triglav Lab, ki poleg spletnega sklepanja in urejanja zavarovanj omogoča inovativna doživetja, raziskovanje 3D sveta in še več nepozabnih izkušenj.

Vsa navodila o poteku zasebnega video posveta z zdravnikom, boste dobili po e-pošti.

Kaj moramo vedeti o kontracepciji?

Najprej zanesljivost

Ginekolog in porodničar Stanko Pušenjak pravi, da ima vsaka metoda kontracepcije določeno zanesljivost, ki je vezana na naravo kontracepcije in na pravilnost uporabe. Tako v grobem ločimo med zanesljivimi in nezanesljivimi ali manj zanesljivimi metodami.

Med najbolj zanesljive metode kontracepcije glede na uporabniško učinkovitost ali učinkovitost v praksi spadata sterilizacija in maternični vložek, pri katerih zanosi manj kot en odstotek uporabnic.

Sledijo jima hormonski obliži, kombinirane kontracepcijske tabletke in simpotermalna metoda, pri katerih zanosi med 2 in 8 uporabnic od 100-tih. Ob uporabi kondoma zanosi 15 % uporabnic, ob prekinjanju spolnega odnosa pa 19 %.

Pri uporabi diafragme in spermicida, billingsove ovulacijske metode in koledarske metode pa lahko glede na uporabniško učinkovitost zanosi kar do petina žensk.

A pri izbiri prave kontracepcije za vas naj varnost pred zanositvijo ne bo edini kriterij. »Čeprav so hormonske oblike kontracepcije med varnejšimi, vas ne ščitijo pred spolno prenosnimi infekcijami, ki jih še najbolje preprečujete s skrbnim izbiranjem spolnih partnerjev ter z obvezno uporabo bariernih metod (kot so kondom in diafragma),« opozarja mag. Stanko Pušenjak, dr. med.

Kakšen je vpliv na zdravje

Preden se odločite za določeno metodo kontracepcije, premislite o vseh vplivih posamezne metode na svoje zdravje.

»Barierne oblike kontracepcije nimajo posebnega vpliva na zdravje in življenje ženske, zahtevajo pa dosledno in pravilno uporabo, sicer metoda prepogosto odpove,«

pravi mag. Pušenjak, dr. med.

Medtem pa lahko uporabnice hormonske kontracepcije občutijo kar nekaj sprememb:

»Ta lahko pomembno vpliva na presnovo in tudi na libido, torej na željo po spolnosti.«

Hormonska kontracepcija ima številne pozitivne in negativne učinke:

Pozitivni učinki:Negativni učinki:
  • zmanjšujejo se mastnost, akne in poraščenost kože,
  • lahko se zmanjšata bolečina ob krvavitvi ali izguba krvi,
  • lahko se zmanjša nihanje telesne teže,
  • manj je pelvičnih vnetij in s tem kasnejše neplodnosti.

 

 

 

  • lahko se poveča apetit in pridobite na teži,
  • lahko se nekoliko poveča presnova žolčnih barvil in soli, lahko se nekoliko zviša krvni tlak,
  • rahlo se poveča možnost tvorbe strdkov v venah. Vendar je tveganje za tvorbo strdka v 10 letih uporabe tabletk enako tveganju, ki ga prinese ena nosečnost do 6 tednov po porodu.

Katera kontracepcija ni za vas?

Za nekatere skupine žensk obstajajo tudi medicinske ovire pri uporabi določenih oblik kontracepcije:

»Na primernost posamezne oblike kontracepcije lahko vplivajo specifične presnovne motnje ali bolezni. Tako se predvsem kombinirane hormonske tabletke odsvetujejo: kadilkam po 35. letu starosti, ženskam z mejno zvišanim krvnim tlakom brez zapletov, ženskam z visoko telesno težo, pri katerih je indeks telesne mase višji od 30 in ženskam z glavoboli ter migrenami. Prepovedane pa so pri ženskah z neurejenim visokim tlakom, pri ženskah s prebolelim rakom, ki je odvisen od spolnih hormonov, pri ženskah z migreno z avro in pri tistih, ki so že imele globoko vensko trombozo.«

Kombinirana hormonska kontracepcija je neprimerna tudi za matere, ki otroke dojijo več kot dvakrat dnevno.

V vseh primerih zdravniki, kot metodo preprečevanja zanositve ženskam najpogosteje priporočijo progestagenske minipilule ali maternični vložek. Ta je lahko bakreni ali hormonski – progestagenski.

Pozabite na neutemeljene predsodke

»Hormoni so škodljivi zdravju in nevarni. Ob tabletkah se bom strašno zredila. Maternični vložek je tujek v telesu in lahko samo škodi,«

je le nekaj neutemeljenih predsodkov o določenih metodah kontracepcije. Vendar če želite najti metodo, ki vam bo zares ustrezala, se jih znebite.

»Če nečesa ne poskusiš, o tem ne moreš soditi. Uporaba kontracepcije, kadar nosečnost ni zaželena, prinaša mnogo več neposredne in posredne koristi kot tveganj,«

pojasnjuje mag. Pušenjak, in poudarja, da če iščete najustreznejšo metodo kontracepcije, je priporočljivo, da se o tem osebno pogovorite z ginekologom.

Ob menjavi kontracepcije

Če ugotovite, da vam določena oblika kontracepcije ne ustreza, jo lahko spremenite. A pri tem pozorno spremljajte svoje telo.

»Dokler se na določeno vrsto kontracepcije povsem ne navadite, bodite manj zaupljivi. Če vam denimo izostane mesečna krvavitev, kljub temu, da uporabljate kontracepcijske tabletke, opravite test nosečnosti. To je namreč edini način za izključitev nosečnosti,«

razlaga mag. Pušenjak, dr. med.

Članek je bil prvotno objavljen na portalu Vse bo v redu.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
05.08.2021. ob 08:18
284,556
05.08.2021. ob 09:18
110,205
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close