Srčni napad: le polovica bi znala odreagirati

Meta Vražič, 06. oktober 2021
Kardiologija
Profimedia

Pretekli teden smo 29. septembra obeležili svetovni dan srca. Svoje bralce smo v ta namen preizkusili, če prepoznajo znake srčnega napada in vedo kako odreagirati. Rezultati kažejo, da smo v tem Slovenci dokaj dobri!

Strokovnjaki menijo, da bi lahko preprečili kar vsaj 80 odstotkov bolezni srca. K preprečevanju pripomorejo zdrav in aktiven slog življenja. Pomembno pa je tudi, da prepoznamo znake srčnega napada pravočasno in pravilno odreagiramo. Več časa kot potrebujemo za ukrepanje, več možnosti je za trajne posledice, saj kar polovica ljudi, ki utrpi srčni napad, umre v roku prve ure po pričetku simptomov.

Kar 86 odstotkov naših bralcev je vedelo, da je 29. september dan srca, vendar ali so tudi vedeli kaj je glavni simptom srčnega napada?

Le 47 odstotkov naših bralcev je pravilno odgovorilo, da je huda, stiskajoča bolečina v prsnem košu glavni simptom srčnega napada. Mnogi so zmotno odgovorili, da je prvi znak bolečina v roki, ki se širi v srce, vendar se vsa bolečina povezana s srčnim napadom začne v prsih.

Najpogostejši simptom je občutek pritiska ali polnega prsnega koša, ki traja vsaj nekaj minut, ali pa se neprestano vrača. Bolečina se lahko tudi širi v obe roki, hrbet, vrat, želodec, zobe ali celo čeljust. Med drugimi simptomi so tudi nepojasnjena zadihanost, mrzel pot, slabost in bruhanje, omotičnost, občutek tesnobe in nepojasnjena utrujenost. Vendar te simptomi niso nujni, kar je vedelo okar 64 odstotkov naših bralcev.

Pri ženskah se pogosto pojavijo tudi drugi simptomi, kot je bolečina v vratu, ramenih, zgornjem delu hrbta in abdominalna bolečina.

Kaj storimo, če imamo znake srčnega napada?

Kar 72 odstotkov naših bralcev je ugotovilo, da je prava prva reakcija klic na 112. Nikoli se ne peljite sami ali prosite koga, da vas pelje na urgenco. Zdravniško osebje je izurjeno, da začne zdraviti srčne napade že med potjo v bolnišnico.

Preden prispejo reševalci, je pomembno, da oseba ostane mirna. Postavite jih v sedeči ali ležeči položaj in če niso alergični na aspirin, naj prežvečijo in pogoltnejo tableto aspirina. Če aspirin prežvečimo, deluje hitreje kot če pogoltnemo celega.

Profimedia

Pomembno je, da se reagira hitro, veliko ljudi z zdravljenjem odlaša, saj dvomijo da imajo srčni napad. Če imate bolečine v prsih, je veliko boljša preventiva, kot kurativa.

Med srčnim napadom je priporočljivo…

Prav tako je poleg mirovanja, med srčnim napadom priporočljivo globoko vdihniti in zakašljati, kar se da močno in dolgo. Kar 94 odstotkov naših uporabnikov je pravilno odgovorilo, da je to boljše, kot storiti nič. Vsekakor, pa vas to ne bo rešilo, pomoč pokličite v vsakem primeru.

Bodite pripravljeni

Sicer nihče v svojem življenju ne pričakuje srčnega napada, vendar je koristno, da smo prav vsi pravilno pripravljeni. Nekaj koristnih nasvetov, kako biti pripravljen:

  1.  Zapomnite si simptome in opozorilne znake srčnega napada.
  2. Pokličite 112 v roku petih minut po začetku simptomov.
  3. Pogovorite se z prijatelji in družino ter jih podučite o simptomih.
  4. Zavedajte se lastnega tveganja in skrbite za čim bolj aktivno življenje.
  5. Če mislite, da ste v nevarnosti, si pripravite seznam zdravil, ki jih jemljete, seznam vaših alergij in kontakti bližnjih, ter ga imejte v denarnici, da bodo reševalci vedeli kako ravnati.
  6. Naučite se oživljanja.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,678
30.11.2022. ob 16:08
113
22.11.2022. ob 19:54
126
23.04.2021. ob 20:24
Preberi več

New Report

Close