Sprehod skozi zgodovino lekarništva

Uredništvo, 10. september 2019.

Lekarna Ljubljana je v jubilejnem letu, ko obeležuje 70-letnico delovanja, pripravila 6. Festival zdravja, ki je potekal minulo soboto v parku Zvezda, in pregled zgodovine lekarništva in Lekarne Ljubljana, ki je do 11. septembra predstavljena na razstavnih panojih na Kongresnem trgu, nato pa do konca meseca na Gallusovem nabrežju.

V letošnjem letu Lekarna Ljubljana obeležuje 70 let delovanja, zato so na tokratnem festivalu pripravili tudi razstavo, ki obiskovalce popelje skozi zgodovino lekarništva in Lekarne Ljubljana. Zgodba o Lekarni Ljubljana se je začela pisati leta 1949 z nacionalizacijo dvanajstih zasebnih ljubljanskih lekarn, a tudi te imajo svojo predzgodbo, ki sega globoko v 16. stoletje, vse do začetkov lekarništva v Ljubljani.

Meritve krvnega tlaka

Lekarna že dolgo ni več prostor, kamor bi prišli le po najnujnejša zdravila ter nasvete o njihovi pravilni in varni uporabi. Z razvojem lekarniških storitev, kot sta svetovanje v okviru zdravega življenjskega sloga in pregled uporabe zdravil, lekarniški strokovni delavci zagotavljajo celovito obravnavo pacientov in strank v lekarni. Vedno bolj pomembna postaja skrb za preventivno delovanje. In to je tudi rdeča nit našega vsakoletnega Festivala zdravja. Skupaj z društvi in partnerji smo pripravili številne brezplačne preventivne meritve, s katerimi so obiskovalci lahko preverili svoje zdravstveno stanje: meritve glukoze v krvi, krvnega tlaka, holesterola, venskega pretoka, ogljikovega monoksida v izdihanem zraku, kostne gostote, vitaminsko mineralnega statusa, gleženjskega indeksa. Udeležili so se tudi pregleda kože in se posvetovali o njeni negi.

S farmacevti in drugimi strokovnjaki so se lahko posvetovali o aktivnostih za ohranjanje zdravja in različnih zdravstvenih težavah: svetovanje o zdravem življenjskem slogu ob diabetesu, povišanem holesterolu, visokem krvnem tlaku, zdravi prehrani, čezmerni telesni teži, osteoporozi in težavah s prostato, svetovanje ob venskem popuščanju, predstavitev programa Opustimo kajenje Lekarne Ljubljana, svetovanje o pravilni uporabi homeopatskih zdravil ter pravilni in varni uporabi zdravil. Na voljo je bil tudi osnovni fizioterapevtski pregled in preventivno svetovanje ter svetovanje o gibanju.

Razstava

Festival zdravja je bil tudi letos namenjen vsem generacijam, od tistih najmlajših do najstarejših. Otroci so izdelovali kreme, se razveselili poslikave obraza in si ogledali predstavo v gledališču kamišibaj, za starejše obiskovalce pa so pripravili gibalne aktivnosti. Dogodek so s petjem popestrile pevke Pevskega zbora Lekarne Ljubljana in Alenka Godec Quartet.

Lekarna Ljubljana je jubilejno leto pričakala kot največji javni lekarniški zavod v Sloveniji z več kot 360 zaposlenimi v 52 poslovnih enotah in Galenskem laboratoriju, ki z zdravili ter drugimi izdelki za ohranjanje zdravja in dobrega počutja oskrbuje prebivalce 20 občin.

Vabljeni na sprehod po poti, ki jo je Lekarna Ljubljana prehodila do danes ter na ogled njene zanimive zgodbe in zgodovine lekarništva na razstavnih panojih, ki bodo do 11. septembra na Kongresnem trgu in do konca tega meseca na Gallusovem nabrežju. Na njih so predstavljeni tudi nekateri predmeti, oprema in lekarniške posode, ki so jih nekoč uporabljali v lekarnah in jih hranijo v Zbirki Lekarne Ljubljana.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,393
13.06.2021. ob 13:25
284,271
14.06.2021. ob 11:27
110,156
15.06.2021. ob 07:52
Preberi več